Томислав Кресовић: „Континуитет“ политике Павелић-Броз-Туђман-Китаревић

Поделите:

Антисрпска политика као државни пројекат Хрватске?

Павелић, НДХ, антисемитизам, геноцид, концентрациони логори над Србима и логор Јасеновац, нису срамота данашње „Еуропске“ Хрватске, нити се у политичком животу третирају као национална срамота и стид. На темељима Павелићевог програма и стварања НДХ иза којих су стајале Италија и Немачка почетком деведсетих година прошлог века стасала је и „Туђманова“ Хрватска.

Главни циљ власти др Фрање Туђмана дефинсан је у његовој књизи „Беспућа повијeсне збиљности“ који предствља политички пројекат, који је добио подршку дела политичког запада пре свега Немачке, Аустрије и касније САД. Политички дисидент генерал др Фрањо Туђман је реализовао Павелићеву концепицију независне државе Хрватке, али у оквиру демкоктатске „Еуропске“ Уније и западне демократије. Тако су САД и ЕУ прихватиле Хрватску са хипотеком етничког чишћења Срба који су од конститутивног народа сведени испод категорије мањине.

Након смрти др Фрање Туђмана мењaју се владе и председници државе, али остаје као политички програм антисрпска политика и толерисање етничког чишћења. Тако је нова демократска власт у Хрватској, без и једног осећаја стида и савести прихватила протеривање 250 000 Срба рођених у Хрватској и више хиљада убијених и мучених. Све је то резултат прећутане и прихваћене логике Павелићевог пројекта НДХ по моделу, “иселити, покрстири побити“. Политички стид или осуда НДХ била је прикривена комунистичом влашћу све до 1968 године ,када се од времена „Хрватског пролећа“ креће у обнову усташтва, идеје и коцепта незавсне Хрватске. Хрватски народ као већински и католички ослобођен је моралне одговорности, срамоте и стида преко Римокатоличке цркве за злодела НДХ. Тако се без јасне осуде и стида могло и доћи до шире политике подршке Бљеска“ и „Олује“ 1995 године.

„Континуитет“ политике Павелић-Броз-Туђман-Китаревић

Политичке партије, ЈАЗУ, Хрватски интелектуалци, сем малог броја савесних стоје и подржавају државно решење етничког чишћења Срба кроз Туђманову власт и „Домовински рат“. ЕУ, САД и НАТО су све то властима у Хрватској опростиле како би заштитиле своје геполитичке интересе на Балкану.

Управо због тога и изражена антисрпска политика и вређање жртава концентрационих логора кроз постављање првокативних табли са усташким поздравима „За Дом Спремни!“, само је континуитет хрватског националног и државног пројакта који се не мења од Анте Старћевића преко Анте Павелића до Колинде Грабар Китаревић као Председника Хрватске данас.

Хрватски антифашизам се мери преко блискости са Западном демократијом, Немачком, САД и НАТО и удаљавњем од Русије и православља.Комунистича власт у Хрватској уз подршку Јосипа Броза Тита брзо је „спрала“ са историје хрватског народа Павелића и НДХ, и пресвукла га у Туђаманову мешавину политике Павелића и Броза. Данашња хрватска политика било да је власт или опозиција носи у себи клицу политике Павелића-Тита и Туђмана. Све три су негде имале сличан циљ деградација, сеграгација или елиминација Срба и православља из Хрватске. Павелић је то радио брутално, Тито перфидно, а Туђман је искористио методе бруталног и перфидног према Србима и СПЦ.

Због свега тога у Хрватској се и данас учи да је „Домовински рат“ врхунац националне борбе за слободу у којој су жртве биле православни Срби који су градили као народ Хрватску и били конститутивни и у време Аустругарске монархије и Брозове Хрватске,али не и у време др Павелића и др Фрање Туђмана и данас у „Еуропској„ Хрватској.

Томислав Кресовић

 

ВИДОВДАН

 

 

Поделите:

15 COMMENTS

 1. НДХ ни срамота данашње „Еуропске“ Хрватске

  Sta znaci ovo Kresovicu? Valda si mislio ovako НДХ (ни)je срамота данашње „Еуропске“ Хрватске

  Imas zagradu na pogresnom mestu…ti sve znas, kako ti se omaklo to…

 2. Rec europska ili evropska,se pise malim slovom,kada nije na pocetku recenice.
  Ni(je) se pise (ni)je…ako kao Kresovic,hoces da zamutis smisao.
  Toliki znakovi navoda i tolike zagrade u Kresovicevom napisaniju,redivni,govore da je on analiticka klackalica,efektivni ili potencijalni prevrtac,preletac,oportunista…

 3. Hm,hmm..Omrazena SFRJ,znaci i tada “ ne vostale,feudalne Serbije“, Europa je bila “ p….. ..m“, bili smo na planeti,svim kontinentima…“ Malo obozeni,malo ne obozeni“, neki,uticajni faktor,sa proizvodnjom,vojne opreme i naoruzanja, 2 milijarde dolara izvoza,sa izgradnjom, luka,puteva,aerodroma sa nadzemnom i podzemnom infra strukturom. ..izvozom transformarora,psenice,kablova iz svetozareva,…i koje cega, poput traktora,kombajna,od limova MKS…a,sada,palimo “ reciklirane vostanice“, obrcemo vosak,recikliramo ukradena vozila,….

 4. Hm,hmm…Tito je odavno mrtav, mrtva je i Jugoslavija kralja Aleksandra,i oni, nemogu da budu pokrice,za danasnju izdaju, pripadnika “ cisto srbijanaca“, i,namrama kada budu “ ocistili“ teritorijalno i ekonomski“ Srbiju, kao svoju,“ od bokca datu Serbije“.. Prva generacija stvara,druga koristi,a treca prodaje,parlog,nekada njivu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here