Томислав Кресовић: Саша Јанковић ради против опозиције и у корист власти?

Поделите:

Логика јавног и политичког „брлога”

Некадашњи вишегодишњи Заштитник грађана Саша Јанковић који је био председнички кандидат и имао је подршку дела опозиције пре свега ДС, данас ради на разбијању опозиције и компромитовању већ компомитоване ДС и отворено ради у интересу власти Александра Вучића и СНС.

Преко његових скупова где се афирмишу јавне личности противници режима попут контраверзног глумца Сегеја Трифуновића некадашњег „пријатеља“ Милорада Улемека Легије шаљу се поруке бизарних претњи и некофилског карактeра упућених на рачун шефа државе. Неумереним језиком улице Трифуновић и њему слични раде на јачању ауторитет Александра Вучића у јавности и руши и онако слабу и неорганизовану опозицију. Дакле Саша Јанковић је политичка „марионета“ власти на задатку јавног политичког „циркузанта“ као што је то перфидније али у другој форми својевремно био лидер СРС др Војислав Шешељ у критици Слободана Милошевића и Мире Марковић или Вук Драшковић.

Саша Јанковић је „политички атлетски зец“ који трчи трку у корист владајуће коалиције смањујући капацитет опозиције да буде организована. У овој оркестрацији јавног иритирања, претњи и увреда на име Александра Вучића утицај имају и неки таблоиди попут листа „Таблоид“ и њеног уредника који је незванично постао „гуру“ по ставу провладиних приватних медија у рушењу председника Србије с власти са морбидним политичким сценаријима. Србија је већ имала ликвидацију од стране Милошевћевог режима Ивана Стамболића и др Зорана Ђинђића и јавно позивање на политичко насиље је не само кривично дело већ је и контракампања за опозицију да се озбиљније супротстави владајућој коалицији на власти.

Логика Kарла Шмита –Пријатељ-непријатељ

Преко оваквих крајње примитивних изјава крију се „штабови“ медијског „подземља“ који јачају позицију владајуће коалиције и председника Србије управо кроз коришћење такве реторике. На овај начин се отвара политичка садо-мазохистичка кампања тзв. „опозиције“ и мазохистичко реаговања провладиних медија које на крају отварају врата насиљу.

На најнижим увредама јача концепт већ виђеног политичког ријалити програма из „Фарме“ или „Парова“, у којима се не води рачуна о јавном моралу, поштовању јавне речи, угледа институција већ се ствара психологија „приземља“ и „подземља“ која девастира појам пристојности, грађанства, демократије, јавности и афирмише анархистичке поруке које су карактеристика за ауторитарна политичка друштва. Таква логика рађа неофашистичку психологију насиља и позивања грађана на побуну, а код власти јача механизам ауторитарне контроле друштва. Морални пад јавне речи и неодговорности људи на јавним функцијама било да су у политици, привреди, медијима стварају психологију да је све дозвољено и да је реч о прљавим играма.

На овај начин Саша Јанковић деградира себе као политичара и опозиционара. Борба примитивизма и бизарности доводи до девистирања јавног и грађанског морала и дубље хипокризије друштва и политике и превођење друштва у матрицу идеологије Kарла Шмита „пријатељ-непријатељ“, овде је реч о систему „спојених судова“ власти и провладиних медија и дела опозиције и таблоида који су против власти да у међусобној борби користе логику друштвеног „брлога“. Сваки човек, институција се морају уважити и аргументи борбе не могу бити насиље, вулгарност или жеља за осветом и реваншизмом. Овде је реч о виду политичке кампање дела опозиције око Саше Јанковића који очигледно у немању програма ради за власт и Александра Вучића на бизарни али ефикасан начин.

Са друге стране власт која је постала апсолутна. Овакав облик политичке арене или „кориде“ вређа интелигенцију грађана Србије, стварајући оквир за најниже пориве и страсти који се на крају претварају у траги-комедију. Они који позивају носиоце јавних институција на линч или пропагирају насиље не само да раде против закона већ и против интереса грађана Србије. Таква логика само јача власт и моћ Председника Србије и деградира опозицију на најбруталнији начин.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

8 COMMENTS

 1. U pravu si,ovaj ubica iz namere ili nehata,svakako,iz pistolja,koji kaze da je bio genicid u Srebrenuci,jeste kurvin sin.
  A sta kazu Dude Ivkovici,akademici,koji su isli sa njim u kampanji???
  Cute ko picke.Niko ga ne napusta.Lova na vidiku.
  Jedino,nije ovo „korida“,jer to nisu bikovi.
  Ovo je KOMPOST,sa crvima,glistama i bakterijama.

 2. Taj Saša Janković i nije političar (OK. i Toma majmun nije političar već neka lopovska budala, pa je postao predsednik države, tako može i ovaj! Zašto da ne?) Saša Janković je isto budala svoje vrste (kao i Toma majmun) s’tim što tog Sašu Jankovića progoni osećaj nesigurnosti kao kompleks, sindrom koji se zove „nerazjašnjeno (samo) ubistvo?“ i koje visi nad njim kao senka. On misli da mu ne veruju (i u pravu je) pa bi postavši „predsednik Srbije“ konačno i sam sebe uverio da je stvarno u pitanju samoubistvo i da je on tu potpuno nevin! Čovek koji bi da postane predsednik države!? (kao Toma majmun) pa onda (verovatno) i „akademik“ SANU (kao Toma majmun) i da ide po svetu da se protkolarno rukuje (i majmuniše, baš kao i Toma majmun) a može mu zapadne i da drži neko „svečano slovo“ iz oblasti (ili iz života) nekog naučnika. (Baš kao i Toma majmun) I sve to uz veoma profitabilne financiske nadoknade koje su daleko od očiju poreznih organa (tako je radio i Toma majmun pa je postao i „ktitor crkve“ i „zadužbinar“!

 3. Ko smatra kao i Sasa Jankovic da je u Srebrenici bio genocid,neka glasa za njega pa da se prebrojimo vec jednom.Licno mislim da je onog dana kada je posetio Srebrenicu zavrsio politicku karijeru.Videcemo brzo..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here