Томислав Кресовић: Србија у обручу НАТО-Измишљотина или реалност ?

Поделите:

Kо кога обмањује и самозаварава?

Председник Србије и врховни командант оружаних снага по Уставу Србије Александар Вучић каже „Нисмо окружени НАТО земљама, то је измишљотина, има бар две земље које нису у НАТО”. Поставља се питање да ли је ово што каже председник Србије политичка и национална “утеха” или облик спиновања и прикриања будућих намера. Ако сагледамо простор Балкана ван НАТО су БИХ И Македонија. Са друге стране војне снаге САД се налазе и у БИХ И НАТО, па је јасно дефнисано да су САД као лидер НАТО заправо свуда присутне сем у Србији али И то није тачно. САД и НАТО су војни протекторат на Kосову и Метохји коју су признале као државу. Геополиитчки речено САД И НАТО Балкан су дефинисале као свој интерес и приоритет у Европи ради контроле руских интереса и ширења утицаја на црноморском и капијском басену. Ово су чињенице, а не измишљотине!

Амерички “усисивач” на Балкану?

САД сада раде на моделирању Балкана и држава да буду део евро-атлантистичког концепта који у себе треба да “усиса” Србију И БИХ у целини. Србија је у војној неутралности, али је у сарадњи и са НАТО, САД И Русијом , и то личи невешти брозов концепт који нажалост није успео, и довео је до слома бивше Југославије. Председник Србије каже “А шта то значи? Ако смо окружени НАТО земљама да не треба да имамо војску или то што желимо снажнију војску, да ли је то некоме претња? Па хајде онда да укинемо војску, да укинемо полицију, да укинемо државу. Наш избор је најтежи, лакше би било да кажемо прикључујемо се НАТО. А ми желимо нашу војску, мора да буде оспосбљена и снажна и никога нећемо да нападнемо, али да можемо да одбранимо земљу у сваком тренутку”. Председник Србије зна да пут ка ЕУ у Бриселу води и у суседној канцеларији НАТО алијансе.Ако се Србија определила за ЕУ онда је НАТО друга страна те медаље И тог процеса.Бити у ЕУ, а не бити у НАТО у садашњој констелацији односа је свесно забијање “главе у песак”.Тешко је речи ја хоћу у ЕУ а желим бити неутралан.То је раније имало значај за неке друге државе Европе ,али не и за државе Балкана и Србију које су у матрици односа Запад-Исток.

Неутралност Србије под притиском?

Пракса је показала да су “источне” државе блиске Русији од Србије попут Бугарске, Румуније или Мађарске на путу ка ЕУ прво ушле у НАТО па онда у ЕУ. Након грађанских ратова у бившој Југославији НАТО је своју политику уградио у државност Словеније,Хрватске,Црне Горе али и на Kосову кои је отет од Србије управо од САД И НАТО. Реално је за очекивати да ће Македонија под називом БЈРМ бити у НАТО до 2019 године Остаје политички и геополтички спор и притисак НАТО са Србијом И БИХ,односно интересима Републике Српске. Не треба географски доказивати да је Србија у “обручу” атлантизма И НАТО као И САД које ће преко Балкана и Србији водити свој “хладни рат” са Русијом. Ако Србија жели у ЕУ реално је очекивати је да ће се од ње тражити на различите начине пуна сарадња са НАТО И САД. Председник Србије каже да Србија ради са НАТО и наставиће са тим, и додаје “Са Русима имамо добре партнерске односе и наставићемо са тим, али нас занима Србија.” Јасно је да Председника Србије занима безбедносна концепција Србије и да како каже да је стратегија за Балкан коју предлаже Атлантски савет САД важан документ и да је задовољан већином онога што је написано. Оно што нуди политика Атлантског савета је укључење Србије кроз “меку моћ” у атлантистичку полтику која није у национлним интересима Руске федерације али и Србије. Председник Србије напомиње да је докуменат Атлантскг савета “важнији политички оквир од залагања за стално америчко војно присуство у региону, јер су они већ у бази у Бондстилу на Kосову.“ Овај документ је суштинска потврда да су САД преко чланица НАТО веома присутне на Балкану и да поред војне утичу и на полтичке и друге одлуке балканских држава, рачунајучи и одређивање или предлагање полтике балканских држава према Русији. Историјско приближавајне НАТО и Србије је за сада “де факто“ приближавање НАТО, али не и ”де јуре” у оквирима замагљене полтике војне неутралности и постојећег Устава Србије. Ако се боље тумачи Србија је на путу ка НАТО преко политике историјско приближавање НАТО“ са Србијом а преко утицаја и моћи САД на Балкану. Дакле Србија је у “обручу” НАТО и то није измишљотина како каже председник Србије .

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

7 COMMENTS

 1. Iiii, nije te bilo Kresovicu odavno. Par sati cak. A nisi sve iyanalizirao. Nisi, nisi, nemoj da se izvlacis sad. Pustio si toliku publiku da ceka da ih obavestis sta se desava.

  • Hm,mm…zna se,sta se desava, od 1917, od revolucije, zapad je “ za dom spreman“.., malo krec,malo gurabije..nema mirnog sna, ceka pobunu,sopstvenog proletarijata,uz pomoc internacionale.

 2. „Овај документ је суштинска потврда да су САД преко чланица НАТО веома присутне на Балкану и да поред војне утичу и на полтичке и друге одлуке балканских држава, рачунајучи и одређивање или предлагање полтике балканских држава према Русији“.

  Ovo je svetska udarna vest!!! Ovo protivreci svim desavanjima, izvestavanjima i analizama na svetskom nivou. Ovo je analiticka fatamorgana. Pa nema saMse da SAD ima vojno prisustvo ovde, a pogotovo da utice na politicka desavanja. Na osnovu cega si zakljucio ovo? Mislim da ce se sada Stejt departmenDt zabrinuti jer su razotkriveni.

 3. „и да поред војне утичу и на полтичке и друге одлуке балканских држава“….jaaaaaaoooo, kako je ovo mocan zakljucak. Iako ne postoji nista sto govori u prilog ovome, ipak si ih prozreo.

 4. Postovani „en ti“, da li si mozda gej pa si zaljubljen u „tvog omiljenog “ autora kolumni?.Licis kao da mu se „udvaras“ ili zakazujes randevu u Knezu.Mislim da si cist gej a mozda i fetisista,

  • Mislis na ono „Kreso“, „en ti“, „“en mi“?

   Varas se. Evo, bRez zezanja vaj aj komentarisem gospodina, politickog ultraanaliticara Tomislava Kresovica: is prostog razloga sto on (ti) samo trazi povoda da nesto napise, da se „dokaze“. To ti je sad fenomen, taj virtualni svet. Ljudi padaju u depresiju ako im ne das lajkic.

   Nego, neka ga, valja se….nije Kresovic kriv sto je „region“ turbulentan, pa, coek, malo informise narod…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here