Властимир Вујић: Вето Мађарске!

ЕК 29. јула покренула поступак против Пољске и за месец дана најавила директно активирање лисабонског Члана 7

Поделите:

И ако је пољски председник Анджеј Дуда 28. јула уложио вето на два закона које је усвојила Скупштина (закони о Врховном суду и о Националном правосудном већу), Европска комисија у луксембуршкој Палати правде дан касније покренула је прекршајни поступак против Варшаве због трећег закона који је Дуда потписао – Закона о општим судовима (који дозвољава министру правде, уједно и главном тужиоцу, да именује председнике нижих судова).

На најчвршћи бриселски аргумент да главни тужилац, истовремено министар правде, добија сувише велику моћ над судијама (пошто он одлучује који судија може да остане и када стекне опште услове за пензију, уз то и поставља председнике и њихове заменике у свим судовима у Пољској!), Варшава је одговорила да „Закон о раду општих судова усклађује одлазак у пензију за судије са општом границом за одлазак у мировину која важи у Пољској откако је влада странке Право и Правда (ПиС) ликвидирала реформу 67“.

Ту је и допуна. „Председници судова у пољском правосуђу играју административну улогу а њихови потези не утичу на правну ситуацију страна у спору. Обавезују такође све процесне гаранције и право на приговор“.

У саопштењу пољска дипломатија, исто као што је учинио и шеф кабинета председника Пољске Криштоф Шчерски, упозорио је да организација и устројство правосуђа спадају у домен националних политика и у потпуној су ингеренцији пољске владе и парламента тако да ЕК није за то надлежна!

Ипак, за Европску унију, гледање на Пољску како креће мађарским стопама постаје – запањујуће. У Бриселу не верују првој одлуци председника Дуде којом је показао „непослушност“ партији ПиС која га је подржала на председничким изборима у октобру 2015. године, већ његову одлуку тумаче као „маневар“ да се избегне најављено покретање Члана 7 оснивачког уговора ЕУ. Стога и не чуди предлог потпредседника ЕК Франса Тимерманса да против Пољске ако (до 31. августа) не усклади своју реформу правосуђа са европским законима и основним вредностима, Комисија – прескачући процену, консултације, препоруке и надзор (који подижу границу за његову примену) – одмах активира члан 7 Лисабонског уговора и остави Пољску без права гласа у Европској унији!

Пред овом претњом, у одбрану Качињског директно је стао премијер Мађарске Виктор Орбан који, не само што у последње време све чешће наступа као борац за аутономију чланица ЕУ, него што се годинама сукобљава(о) с Бриселом управо због оптужби да не поштује демократске слободе и шири своју власт мимо обичаја у државама Уније.

Орбан је јавно подвукао да је Пољска, од пре две године када је добила нову, десно – конзервативну владу (као што је то била Мађарска откако је он с Фидесом 2010. дошао на власт) – „жртва злостављања Брисела“! Орбан је поновио своје оптужбе да су европски лидери потпуно изгубили „додир“ с народом у вези с најактуелнијим темама у овом тренутку, од климатских промена до избеглица. Посебно је алудирао на ову другу јер су три четвртине држављана европских земаља против имиграције с Блиског истока, у складу с његовом и пољском политиком.

Инквизиторска офанзива против Пољске не може никада да успе зато што ће Мађарска искористити све законске могућности у ЕУ да покаже солидарност с Пољацима. Верујем да ће се европски челници у неком тренутку уразумити и одустати од расправе, тиме и гласања у Европском савету. Уколико, пак, до гласања дође, Мађарска ће ставити вето на донесену одлуку“! – подвукао је премијер Виктор Орбан, а ми подсећамо да је ЕП у мају ове године усвојио резолуцију у којој се указује на „озбиљно погоршање“ владавине права и демократије у Мађарској и позвао Европску унију да активира Члан 7. Међутим, тај процес још није ни почео…!

За „Печат“ из Будимпеште

Властимир Вујић

Антрфиле

Куповина европског времена

Виктор Орбан на свакој од пленарних седница ЕП у Стразбуру атаке на политику његове десно – националне владе, већ по устаљеној пракси квалификује као нападе на Мађарску. Дан после било које од стразбуршких дебата на којима Унији обећа кооперативност, истичући да је „моћ захтева победила аргументе“, он на конференцијама за новинаре у Будимпешти саопшти да „неће журити са корекцијама спорних закона“. Убрзо, потом, потпуно промени став! У интервјуима државном радију подвуче да ће без обзира на „политички споразум“ с Бриселом, сачекати коначну одлуку Европског суда да види „колико ће он Мађарској дати за право“.

Дакле, упркос договору, Орбан увек с предумишљајем игнорише обећања дата Европској комисији о испуњењу обавеза. Зашто то ради? Претпоставка је да очекује да ће тражене промене, после правног поступка, бити знатно мање од оних које у првом тренутку захтева Брисел!

Будимпешта константно чека да Комисија каже: параграф тај и тај према нашем виђењу крши европски уговор. Тако се већ десило са Законом о медијима. Он је много критикован, а на крају је Комисија успела да нађе само три тачке које се косе са европским прописима. И те три тачке је Мађарска у року који је од Комисије добила и – модификовала.

Упркос озбиљности ситуације, премијер Мађарске очигледно врло добро познаје логистику за лагодном „куповином европског времена“ којом, против свих – иде ка свом циљу! Орбан добро зна да нико са стране не може да руши легитимно изабраног шефа државе или владе (у ЕУ су тога толико свесни, да то неће ни покушати). Притисак из Брисела усмерен је на то да се Виктор Орбан коригује у својој политици (што он упорно показује да не жели, напротив). Оно на шта се у ЕУ заправо највише рачуна јесте то да је демократска опозиција у Мађарској довољно јака да сама изнесе ову ситуацију. А она је показаала – да то није.

Опозицији су једино остале европске институције које би требало да врше притисак у складу са важећим правним нормама. Влада Виктора Орбана, међутим, увек се (до сада) провукла без последица!

Да ли ће тако бити и у Пољској?

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here