Pravoslavlje ili smrt
Датум: 25.01.2015


Neobicno zdanje u Dubasnici kod Bora

Prvi zenski manastir zilota u Srbiji

Daleko od ociju javnosti, na planini Dubasnica u borskoj opstini kod mesta zvanog Mikuljski kamen, sagraden je prvi zenski manastir zilota u Srbiji. Dvospratno zdanje od nekoliko stotina kvadrata izgradili su monasi koji sebe nazivaju zilotima, sredstvima vernika i donacijama iz Grcke. Kazu da pripadaju "istinitim pravoslavnim hriscanima", sledbenicima svetog Save. Zestoki su protivnici Srpske pravoslavne crkve zbog, kako tvrde, sve blizeg odnosa sa Rimokatolickom crkvom i "izdaje pravoslavne vere".

Tamo gde je krocila samo noga gorstaka i retkih vlasnika imanja, i gde u okruzenju od pedesetak kilometara nema ni vode, ni struje, ni puteva, manastir za 11 monahinja gradili su monasi koje je Velimir Ilic, sadasnji ministar za kapitalne investicije, na zahtev nekih staresina SPC pre dve godine prognao iz manastira Stjenik kod Cacka.

- Vladika zicki Hrizostom nam je otvoreno porucio da ce nam srusiti manastir ma gde ga napravili. Zbog toga smo izabrali ovo usamljeno mesto daleko od civilizacije, gde bismo mogli da se posvetimo monaskom zivotu - kazu ziloti sa Dubasnice.

Manastir je sazidao majstor iz sela Podgorca, gorstak koji je imao svu potrebnu opremu i mehanizaciju za to, kazala nam je igumanija Efrosimija, koja cesto dolazi u Bor da bi snabdela manastir namirnicama. Ona tvrdi da je i u ovom delu Srbije bilo pritisaka i pokusaja da se spreci izgradnja manastira zilota na imanju koje su kupili.

- Doziveli smo strasne pritiske, ali je na kraju preovladao razum i dobili smo neophodnu dozvolu za rad. Kada je Ministarstvo vera intervenisalo kod ministra policije Dragana Jocica da bi se zaustavili radovi, dosli su policija i gradevinska inspekcija koja je nalozila obustavljanje gradnje. Kada smo izneli argument da je usred Bora Jehovinim svedocima dozvoljena izgradnja objekta a nama je to osporeno u divljini, nisu imali odgovor. Situacija se smirila - kaze igumanija.

Sestrinstvo zilota sebe smatra jedinim pravim pravoslavcima u Srbiji. Monasi prozivaju SPC jer kazu da u njoj "nazalost, vise ne postoje ni svete tajne ni duh sveti".

- SPC se opredelila za globalizaciju i ekumenizam, jer i pored obecanja nije izasla iz Svetskog saveta crkava. Jedan od osnovnih uslova da SCG ude u EU je uvodenje novog kalendara i dolazak pape, sto znaci zajednicka molitva sa katolicima - kaze igumanija Efrosimija, i ocenjuje da ce zato ziloti imati sve vise pristalica.

Pravoslavlje ili smrt

Monaski red zilota vodi poreklo iz Grcke. Prvi put se za njih proculo u nasoj javnosti kada su pocetkom 2003. godine digli glas protiv odnosa izmedu pravoslavne i rimokatolicke crkve, optuzujuci patrijarha vaseljenskog Vartolomeja Prvog za jeres i izdaju pravoslavlja zbog pokusaja da popravi odnose sa Vatikanom. Vise od stotinu pravoslavnih grckih monaha odbili su tada da po nalogu patrijarha napuste manastir Esfigmena na Svetoj gori, tako sto su se zabarikadirali u prostorije manastira. Kada se grcka policija spremala da blokira Esfigmenu, na zidu su okacili transparent sa natpisom "pravoslavlje ili smrt".

Sasa Trifunovic

http://www.blic.co.yu/Овај чланак је са Vidovdan.org
http://www.vidovdan.org/arhiva

URL чланка је:
http://www.vidovdan.org/arhiva/article218.html