Радисав Ристић: Пензије „догодине и ускоро“

Поделите:

„… Догодине ће пензионери, њих 87,8 одсто, имати веће пензије него пре мера 2014. године, а да ће то ускоро имати и преосталих 12,2 одсто оних који су имали највеће пензије…“ Тим речима, 31. децембра 2017, обратио се грађанима Србије председник Александар Вучић. У цитираном делу наведеног обраћања, које је преко ТВ Прва пратио милионски ТВ аудиторијум, посебну пажњу свеукупне пензионерске популације привукле су речи „догодине“ и „ускоро“. Изузетну пажњу, са нескривеном дозом неверице, привукла је ова друга која недвосмислено указује на неочекивано брзо укидање међу српским пензионерима омраженог Привременог закона о умањивању пензија, који је ступио на снагу 1. новембра 2014. и закорачио у четврту годину привремености.
Помнм анализом, јасно и гласно изговорених речи, несумњиво је да се реч „догодине“ односи на 2018. годину, с обзиром да је изречена последњег дана у години која је претходила 2018. Јер веће пензије о којима говори председник Вучич, реализоваће се почев од јануара 2018. године. Та чињеница која се, објективно, доводи у непосредној вези са речју „ускоро“, недвосмислено указује да се не може друкчије схваттити осим са ослобађањем и оних 12,2 посто пензионера „богаташа“ од брутално и неоправдано наметнутог намета.
У низу претпоставки за неочекивано наговештено, мада још увек под велом сумње, дефинитивно укидање неороченог Закона о умањењу пензија, требало би да уследи у току предизборне кампање за београдске изборе заказане за 4. март ове године. То би, највероватније, ваљало да се реализује током фебруара месеца, али никако не треба искљућити и мишљења по којима од свега неће бити ништа, односно да је и та изјава једна од многих претходних попут оне о никада “већим пензијама”.
Мада претпоставка о “скором” укидању незаконито донетог закона звучи за многе пензионере невероватно, никако је не треба искључити, посебно када се има у виду одржавање скорашњих избора у Београду, Бору и Аранђеловцу. А исход наведених избора, посебно оних у Београду, у великој ће мери зависити од пензионера чија бројност у бирачким списковима може да буде пресудна када је коначан изборни резултат у питању. Оглуши ли се актуелна власт о ову чињеницу, није немогуће да у фотеље градског скупштинског здања заседну људи из неке друге политичке номенклатуре. Ваља, с тим у вези, имати у виду да београдска пензионерска популација обухвата близу 450.000 бирача,што у оквиру бирачког тела главног града Србије чини више од једне четвртине уписаних бирача. Њима, свакако треба додати и уже чланове породице – супружнике, децу и пунолетне унуке, који због незапослености живе искљућиво од уживаоца пензије.
Било како било, ближи се 4. март, када ће грађани главног града и осталих делова Србије, уместо претпоставки, добити званичан одговор у вези са испуњеним, или неиспуњеним обећањима.

Радисав РИСТИЋ

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here