Tomislav Kresović: „Srednji vek“ društvene misli u Srbiji?

Podelite:

Kome su u Srbiji potrebne usluge društvenih nauka?

Nedavno na obeležavanju 60 godina rada Instituta društvenih nauka u Beogradu direktor Institut dr Goranom Bašić ukazuje na značaj ove ugledne institucije koja je od rasadnika naučnika i tumača društvene stvarnosti prelazi u „podaničko prosjačku“ poziciju .Direktor dr Bašić kaže „ Postojao je snažan uticaj i ideologije i države i na rad Instituta, ali se to svodilo na prećutni dogovor između države i nauke da u institutima rade ljudi koji se zaista bave naukom, realnim istraživanjima, i da za to postoje određena sredstva, a za uzvrat istraživači nisu suviše ‘talasali’ u okviru socijalnog prostora. Tako 1982. godina, Institut dolazi sedam nastavnika i saradnika Beogradskog unverziteta koji su, zbog političkog neslaganja sa establišmentom, odstranjeni sa fakulteta, među kojim i Dragoljub Mićunović, Nebojša Popov, Mihajlo Đurić, Mihajlo Marković, Zagorka Golubović, Ljubomir Tadić. Ova „disidentska“ grupa istraživača će početkom devedsetih godina biti nukleus za stvaranje srpske opozicije, a kasnije nakon 2000 godine neki će biti deo vlasti u Srbiji. . Ta grupa profesora je zajedno i otišla, i 1991. se izdvojila formiravši Institut za filozofiju i društvenu teoriju u kojoj su radili i dr Vojislav Koštunica koji će biti lider DSS i Predsednik SRJ i predsednik vlade Srbije.Među njima je bio i dr Zoran Đinđić koji će postati kao lidder DS Predsednik vlade koji će biti ubijen u politčkom atentatu.Ugledni član tog „kluba“ političkih filosfa je bio i nekadašnji lider DS dr Dragoljub Mičunović ili bivši potpredsednik SPS-a akademik Mihajlo Marković ili akademik Ljubomir Tadić koji je otvorio put za vlast svom sinu Borisu Tadiću kao ministru u vladi DOS-a ili kao Predsedniku Srbije u dva mandata.Sudbina Institiut je „zapečačena“ 1998, kada je donet zakon o unverzitetu (koji je ukinuo njegovu autonomiju,) bio je deo univerziteta i mogao da organizuje doktorske studije, što više ne može. Većina uglednih saradnika ovog Instituta nakon 2000.-te kada su i sami postali vlast nisu ništa bitnije doprineli za jačanje uloge Instituta društvenih nauka ili Instituta za Filozofiju i društvenu teoriju.

„Tranziciona“ neoliberalna Srbija?

Srbija je od kraja devedsetih godina ušla u proces tranzicije odnosno prelaska iz postisocijalističkog u liberalno- kapitalističko društvo bez jačanja naučne i društvene svesti i znanja, bitnih za moderno upravljanje društvom i državom. Sve je prepušteno političkim partijama i oligarhijama, a tumači društva nisu bili Instituti i naučnici već nove profesije „političkih analitičara“ koji su i danas ispod ozbillnih naučnih procena i prognoza i praćenja dometa društvenih nauka u Evropi i na Balkanu.
Šta (ne)mogu i čemu služe društvene nauke?

Direktor Instituta društvenih nauka postavio je i dao jednostavan odgovor na dva ključna pitanja pozicije duštvenih nauka u Srbiji.Tako dr Bašić kaže “Postoje dve svrhe društvenih nauka. Prva je da dovedu u pitanje sve ovo, ceo ovaj sistem, i to se prosto ne može zaustaviti. Mi u nauci nismo baš sjajni, dosta i zaostajmo za svetom, ali naša državna uprava pet puta više zaostaje za nama. Drugi glavni problem, po meni, je arogancija liberalne države, koja ne želi da čuje ništa izvan svoje birokratizovane administracije i koja sve manje koristi analitičku podršku nauke, pogotovo socijalne misli.“ Srbija kao društvo i država, ali kao politička zajednica beži od potrebe da se razvija i sluša naučnu i društvenu misao i iskustva tranzicionih država i globalnog društva u Evropi.Došlo je do “unutrašnje izolacije” Srbije u odnosu na samu, sebe i društvene promene nakon 1989 ili 2000 godine.Srbija je u 21 vek ušla sa razlomljenom ili neprosvećenom društvenom elitom, sa političkim oligarhijama koje funkcionišu kao “sekte” na liberalno kapitalističkim modelima, i sa autističnom i ksenfobičnom društvenom naukom koja je pod palicom vlasti političkih oligarhija i birokatije.Bez naučne analize društva i svih fenomena nema napretka srpskog društva, niti pravih ocena i procena “Kuda ide Srbije”?. Političke partije preko svojih “mreža” medija,analitčara i programa pod pritiskom ili jakim uticajem spolja, pre svega iz EU definišu “budućnost”, ali “prošlost” Srbije sa velikim improvizacijama u “sadašnjosti” Gubitak “koraka” sa evropskom društvenom naukom koja se meri ne godinama već decenijama stvara “nekritičko” i neslobodno društvo sa visokim stepenom otuđenosti ali i autoritanosti u vršenju vlasti i funkcionisanju institucija .

Srbija bez odgovora na svoju budućnost i prošlost?

Nisu dati jasniji odgovori na Srbiju od 1990 do 2000 godine, niti put Srbije od 2000 do danas. Društvene nauke postale su “sluškinja” političkog establišmenta bez perspektive,poštovanja i vrednovanja. Poltičke nauke, istorija, socilogija,filozofija, psihologija,ekonomija i međunarodni odnosi koji se tretiraju kroz fakultete i institute vidno su degradirani, u političkoj sferi, ali su i urušeni i u SANU. Srbija recimo nema ozbiljnu bazu ili bibliografiju knjiga,radova,novinskih tekstova o periodu 1986-2000 godina, niti za sadašnji periodi koja bi bila dostupna za ozbiljna naučna i društvena istraživanja. Izvori su često strana literatura koja ima i negativne konotacije i sadržaje prema Srbiji i srpskom narodu na Balkanu. Srbija nema ozbiljne i za Evropu relevantne časopise društvenih nauka i to govori o “sumraku” društvene misli u Srbiji. Danas je “srednji vek “ društvednih nauka u Srbiji gde vlada sruštveno “slepilo” elita i političkih oligarhija u Srbiji koji “putuju” u Evropu na “slepo” kao u satiri Radoja Domanovića “Vođa”.

Tomislav Kresović

VIDOVDAN

Podelite:

6 COMMENTS

  1. Krajnje je vreme da prodavci sa pijaca počnu da rade ove ,,naučne“ projekte pošto su se ,naučnici“ pokazali kilavim za bilo kakav posao! Ali da umeju da kukaju za pare i pljuju po svemu u Srbiji, nemaju konkurenciju.

      • Suviše je godina iza mene da bi neko mogao da mi bude idol. ali naučna elita očito nije sposobna da samostalno radi svoj posao i nametne se kao predvodnik razvoja srpskog društva nego samo kuka za pare, a opravdanja za svoju jalovost nalaze u drugima! Kada bi radili kako treba, sve ono za čim kukaju da Srbija nema – već bi imali!

        • kako, u ocima imbecila debil je genije, a s obzirom ko je „objekat“ tvoje ljubomore, tesko da si pozvan da sudis o inteligenciji.

  2. Hm,hmm..sva “ dogadjanja naroda“ svedoce,da ta grupa,profesora, i osnivaca “ crvenog univerziteta Karl Marks“..osim,pukog kontrasenje, sa izuzetkom akademika Mihajla Markovica, nisu inali vezexsa mozgom,niti su nudili,ponudili resenje…mlatili su praznu slamu,nosili u sebi mrznju..kukurasi proslosti..nisu imali,korak za buducnost. Spadose,mozgovi,na nekog Olivera Antica,Vojislava Seselja,Vesnu Pesic..“ kod Ive“u anfiteatru francuska 7, zpProkece,pred Guberevac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here