Vladan Rakanović: Kako se uči istorija s ekrana

Podelite:

Istorija je retko kome omiljeni predmet u školi. Suviše je tu podataka o godinama, o bitkama, kraljevima, i ostalim činjenicama iz prošlosti da bi se neko dete zainteresovalo bez nekog dobrog razloga.

Generacije koje su učile istoriju za vreme Jugoslavije još su i bile zainteresovane. Tito je bio poput super heroja, partizanski filmovi su bili bolji od vesterna, a mnogi od junaka Drugog rata, bili su među živima, i kao takvi opipljivi spomenici onoga o čemu se u školi predavalo. Ekskurzije po mestima velikih partizanskih bitki i puteva kojima je prošao Joža Broz, bile su na radost svih mališana. Samo da se ne ide u školu.

Došle su godine gde su se stvari koje su učene iz istorije, pomalo promenile, a opipljivih heroja više nije bilo. Joža Broz i njegovi, odavno su postali ono što su uistinu i bili. Prah i magla. Filmovi koji su popularisali skorašnju istoriju, nisu više snimani, ili su posmatrani kritički, tako da je nove heroje iz istorije valjalo potražiti na drugom mestu. Ali to je istorija koja se i ne pominje u našim udžbenicima.

Vilijem Valas koga je na velikom platnu perfektno dočarao Mel Gibson, neki indijanci i kauboji iz vremena osvajanja Amerike, Vikinzi, samo su neki od junaka koje su za istoriju zainteresovale mališane. Kao što rekoh to je ipak istorija koja se u našim udžbenicima ne pominje.

Naši istinski heroji i preci o kojima postoji gotovo sve u udžbenicima, nisu baš zanimljivi. Dosadno je. To je suviše školski i akademski da bi se neki osnovac potrudio da istražuje i gugla više od onoga što piše u udžbeniku. Kamoli da pamti.

Skorašnje „poluistinito“ Bjelino tumačenje 30-tih godina prošlog veka, u moram reći velikim serijama „Montevideo“ i „Senke nad Balkanom“, kao i početak emitovanja, epskih „Nemanjića“, donose neke nove vetrove u Srbiju. Nisu u pitanju samo školski naraštaji, mada su oni najvažniji.

Ko nije proguglao o Tirketu, Moši, pederu Živkoviću, o ludom princu Đorđu, o Glavnjači, društvu Tula, ruskim emigrantima, taj kao da nije ni gledao serije. Serije upravo daju vetar u leđa da onaj koga zanima, bude dovoljno zainteresovan da istraži ono što je Bjela samo ovlaš dotakao a bitno je za vreme radnje.

Tako je i sa „Nemanjićima“. Sasvim dobra produkcija uspela je da oživi i kroz kostime i kroz likove, te naše, kroz vekove, daleke kraljeve. Prva epizoda daje nadu da će i ostatak serije biti takav. Ne sumnjam da je već trećina onih koji su počeli da gledaju seriju, proguglalo ono što je zaboravilo iz suvoparnih istorijskih udžbenika. Podsticaj za to je i želja da se pre emitovanja sazna „šta će biti dalje“. Istoričnost i istinitost onoga što se prikazuje na ekranu i nije u prvom planu, mada nije nebitno, ali sama popularizacija teme je ono što je neminovno a to se i postiže.

Sličan efekat je svojevremeno bio sa ne toliko uspešnom ekranizacijom Kosovskog boja, ali ipak nedostatak medijskih i tehničkih sredstava, kao i prilično plitka filmičnost, nisu bili dovoljni da od tog filma naprave i svojevrsni udžbenik istorije.

Uspeh ekranizovanja junaka iz naše bliže i dalje prošlosti, nadam se da će ohrabriti naše producente da ovakvim izazovima prilaze sve češće i češće. „Zona zamfirova“ i „Ivkova slava“ i ako nisu filmovi o bitnim istorijskim ličnostima, i oni su popularizovali da se ljudi zainteresuju za srpsku istoriju i istražuju o svojoj prošlosti. Uzgred što su bili najgledaniji filmovi u vreme premijernog prikazivanja.

Zbog kontraverzi koje je izazvala Bajićeva serija o Draži, i toga što je ne odgovorivši na većinu pitanja, ipak pokrenula mnoga, i nju treba ubrojitu u neku vrstu istorijske čitanke i obaveznog štiva za srpskog tv pretplatnika.

Očekujem da maštoviti tv i filmski poslenici se u budućnosti dohvate nekih obaveznih istorijskih tema koje do sada nikada nisu bile dotaknute a bitnie su za naš identitet, poput Kraljevića Marka, kralja Milutina ili Despota Stefana.

 

Vladan Rakanović

VIDOVDAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here