Комнен Сератлић: Организација Уједињених нација (фељтон 5)

Поделите:

Може се приговорити да је о Организацији уједињенх нација (ОУН) све написано, да су велика светска и домаћа научна пера све промислили, осмислили и домислили. Дакле, шта има ново да се каже. Не ради се о неком открићу, ради се о једном другом погледу на настанак, посебно на лоше стање у коме се данс налази ОУН. Такође, чак иако није приступ нов, данас нико или мало ко чита те, неоспорно, велике анализе, томове књига, резултате са стотине и стотине заседања, редовних и ванредних, Генералне скупштине (ГС), органа ОУН, посебно Савета безбедности (СБ). У једну реч, наслов би могао бити „Још мало о ОУН“, или „Трансформација ОУН у савременим политичким односима“, или   „Да ли ће ОУН доживети судбину Свете Алијансе и Друштва народа“,  итд.

  ЕКОНОМСКИ И СОЦИЈАЛНИ САВЕТ  се састоји од 18 чланица ОУН, а сваке године се обавља избор шест нових чланова, с тим да ранији члан има право да буде поново биран. Савет је овлашћен да врши и да подноси или прима извештаје о међународним економским, социјалним, културним, здравственим и сродним предметима  и да о свим тим предметима даје препоруке ГС, члановима ОУН, као и заинтересованим спсцијализованим сутановама. Обавља све функције које му додели ОУН.

СТАРАТЕЉСКИ  САВЕТ обавља функције на територијама под старатељством.. Саветом руководи ОУН. Чланови су стални чланови СБ који не управљају територијама под старатељством. Остали чланови Савте су подједнако подељрни између чланова ОУН који управљају територијама под старатељством и члановима који тим територијама не управљају. Савет контролише спровођење одредаба споразума о старатељству. Гласање се обавља тако да сваки члан има један глас , а одлуке се доносе већином гласова.

МЕЂУНАРОДНИ  СУД  ПРАВДЕ је главни судски орган ОУН. Ради на основу Статута. Суду се могу обратити све чланице ОУН. У случају дфа једна страна у спореу не изврши одлуке Суда, има право да проблем изнесе на СБ ОУНУ свиум питањима одлучује већином гласова, с тим да кворум износи 9 судија. У случају поделе гласова, одлучујући глас је предсеника суда. Судије бира ГС и СБ  апсолутном већином на рок од 9 година.

СЕКРЕТАРИЈАТ  се сатоји од генералног секретара и онолико запослених колико је потребно да ОУН обавља своје функције. Главни административни службеник ОУН је генерални секретар. Именује га ГС на предлог СБ на пет година. У овом својству присуствује свим састанцима Генералне скупштине, Савета безбедности,  Економског и социјалног савета, обавља све функције које му ови органи повере. Има право да скрене пажњу Савету безбедности  на сваки проблем који би могао да угрози међународни мир и безбедност. Врло је битна структура Секретаријата ОУН: Извршно оделење,  Правно оделење, Оделење контролора, Персонално оделење,  подсекретари за специјална политичка питања, Оделење за политичке послове и послове Савета безбедности,  Оделење за економске и социјалне послове,  Оделење за послове старатељства, Оделење за јавне информације, Служба за конференције и Служба за опште послове.

 

Намерно је уктарко дата структура ОУН, како би смо се осврнули на то како је та и таква стриктура  утицала на рад ОУН и да ли ће таква стриктута бити њен гробар. Одмах након стварања такве структуре, избиле су неке пртивуречности у плановима великух сила. Та структура је настала у једном заносу накаон победе над фашизмом. Додуше, те противуречности великих сила су за неко време остале у другом палну да би се у одређеним моментима  насушних потреба политике  потпуно јасно манифестовале. Те противуречности нису  биле мале, а данас поготово. У оним временима основни проблем је лежао у томе што су била супростављена два идеолошк система. Економско устројство СССР-а и социјалистичких  земаља  било је дијаметрално супротно од економског устројства капиталистичких  земаља, које су имале основна два мотива: јуриш на светско тржиште и превласт у колонијама.

Неоспорно је да су се капиталистичке земеље везивале неким спопразумима, али ти споразуми су имали пре свега идеолошки основ, борбу против комунизма. Нису се могле споразумевати о статусу колонија (САД и Јапан, например нису имали колоније), које је држала углавном монархистичка Европа. Те и друге противуречности су се само гомилалале и кочиле су рад ОУН, посебно у кризним моментима. Многе земље, не само велике силе, су основни проблем виделе у структури ОУН. Неминовно та структура,  икао формално није мењана Повеља, се мењала порема  дијалектици тих противуречности света  и зато се на њезиним правним трансформацијама одлично може проучити еволуција светске политике свих ових деценија. Они пресудни фактори који су били израз тих противуречности доводили су и стално доводе до тога да се стварност света  и идеја тога света  која је уткана у Повељу ОУН,  стално разилазе.

Педесетих и шестдесетих година прошлог века, издвојила су се три оснона момента која су утицала на рад  и на стрктуралне промене у  ОУН: улога великих сила, супростављеност два блока  (коју су  у политичкој терији називали „хладни рат“) и појава несврстаних земаља или несврстаног блока. На основу анализе њиховог деловања  може се видети неминовност одступања ОУН од своје почетне идеје,  уткане и разрађене у Повељи.

Комнене Сератлић

ВИДОВДАН

Поделите:

3 COMMENTS

 1. Коља, ово е Вуле. Черчил е Србе пустиио низ воду у руке комунистима. Зашто? У домену е нагађања.Я се никада нисам бавиио савременом историиом Срба. Ти кажеш: „Тито е биио добар.“ Четници коиих више нема (осим ако мислиш да су Вук и Воя) веле Дража е биио добар. Знаш ли Коља после све твое дипломатие ко е добар Србин? Ко има добар к.рац и ко оре дубоко, и не планира породицу. Шта? То што су чуо Коља. Следећи шок: морамо се прикачити за Империию. Шта то збориш Вуле? То што си чуо, и не замлаћуй овай Народ. Изволи соколе.

 2. Postovani Kolja,
  u uslovima kada se objavljuju Tviter poruke,pa se od toga pravi Tekst,ali sa slikom I Porukom(veca slika od tekstica)…
  u uslovima kada se objavljuju Fejsbuk poruke,pa se I to pretvara u Tekst,i naravno Poruku,a opet,SLIKA VECA OD TEKSTA…
  u uslovima kada se kao klestima cupaju sekvence video emisija,kao ova Lanetu Gutovicu (a nije karikatura njegov intervju,ali se pravi od toga karikatura),pa se od toga pravi Stav…
  deluje impresivno ,nezavisno od teme,da vi pisete feljton u nastavcima.
  Konacno,vidimo da Tviter poruke nisu vise tako naivni mediji,Tramp je vise na Tviteru,negu u Beloj kuci,Krle je vise na Tviteru,nego u studiju…I zaradi vise na Tviteru,nego na TV-eu.
  SRBIJA NA TVITERU.
  Mozda su I OUN na Tviteru.
  Pustimo OUN.
  Vasa Ekselencijo,postavicu vam million pitanja,ali vas molim,da mi ne odgovorite ni na jedno.
  Ostalo je u vasim rukama.
  Otvorena je IKEA,vecni predstavnik svetskog poretka u srpskoj vlasti,Rasim ,kaze,jedino oklagije pravimo,i to je nas proizvod,a treba vise?
  Znate li da ni oklagije nisu nase,vec se radi o svedsko-srpskoj kooperaciji?!
  NI OKLAGIJE?
  Ali nasi ministri se ponasaju kao dezurni oficiri u logoru,samo se nesto snebivaju.
  Ali niko ne odgovara zasto nas USLOV DOLASKA IKEE,nije bio da bar 20% budu nasi proizvodi?
  Pustimo IKEU.
  Kazu TRGOVINA JE SLOBODA,prvi clan zakona o trgovini…a je li slobodna kada postoje „kraljevi“ bakra,cinka,kobalta,secera,krmiva…cak postoje kraljevi sadnica za jagode(taj lobi je unistio coveka,proizvodjaca sadnica,kada je proizveo sadnice,ali time ugrozio pola godisnjeg uvoza…i,nije dobio redovnu sanitarnu dozvolu,UNISTILI SU GA ZA 3 MESECA…prodao sve covek,sve plastenike, I otisao u Madjarsku)?
  Tamo su mu ponudili koperaciju,milionske vrednosti.
  Srbin,heroj,pametan,vredan ,radan,sa severa Backe.
  Pustimo SRBINA.
  A imamo ministra cena Rasima,koji animira „plansku ekonomiju“ Kim Il Sungovog tipa,koji cene u Srbiji drzi uvek 10% minimum iznad,do 100%,kao maslinovo ulje,koje je u svetu 4-5 evra,a u Srbiji duplo.
  I kao banke,koje kazu da su kamate velike jer nema publike,i prodavci isto kazu,cene su velike ,jer nema potrosaca?
  Pa valjda treba da spustite kamate I cene,pa ce biti publike,hej?!
  Pustimo EKONOMIJU ZA LUDAKE.
  Pise,mediji su slobodni,a jesu li mediji slobodni?
  Jaci je neciji Tvit od 9 reci,od vaseg Feljtona,od 9 nastavaka.
  U normalnim zemljama mediji koriguju vladu,a u Srbiji,vlada koriguje medije.
  U normalnim zemljama vlast se plasi medija,a u Srbiji,mediji se plase vlade.
  Pustimo MEDIJE.

 3. Нијесам очекивао, драги Вуле, да ми и Ви помло „уваљујете“, односно гурате у уста нешто што никада не написах и не рекох. Ви и ја се знамо већ годинама на ово порталу. Када и гдје сам написао да је „Тито е биио добар.“ак сте то ставили под наводнике, па испада да асте ме цитоирали. Молим Вас да се извините, што иначе нормални људи између себе чине. Друго, драги Вуле, као што умјетност, филм, позориште, књижевност, умјетничка дјела и др. спада у културу и писање спада у културу. Зато би требало да сви водимо рачуна шта пишемо. Човјек је без културе животоња, односно ниједна животиња не може такву баханалију починити као човјек.
  А што се тиче Расима, Расим је Расим. Много знам о том Расиму, посебно од када је постао предсједник Стамбене комисије Владе Србије. Но и та маца ће једнога дана долијати. Видите моје „Отворено писмо председнику Стамбене комисије Влада Србије Рсиму Љајићу“. Објављено је у Гласу дијаспоре, СРБскомФБРепортеру, на Видовдану и које куде. Прочитајте га и видите са каквим типом имамо посла. Неке би требало оклагијом зна се куда. Но, окалагију је замијенила безбол палица. дакле и још једно дакле су два дакле, Расим је вјечни министар, зна се зашто, али је то безобразлук прве врсте. Да ли је могуће да је тај чова незамјењив. Ево, због највеће крађе некретнина у два стољећа, позивам Расима на ТВ дуел, да му све и гледаоцима саспем у лице и то све са документима које посједујем. Ја сам чињеничар, износим само чињенице, засноване на документима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here