6 знакова да патите од опсесивно компулсивног поремећаја

Поделите:

Опсесивно компулсивни поремећај (ОКП) је ментално стање које карактерише опсесивне мисли и закључци који и те како могу да утичу на квалитет живота.

Ова болест је све чешћа, упозоравају психолози, а истраживања су показала да 1% Американаца пати од неке врсте ОКП. Иако не постоје тестови који са сигурношчу могу да покажу да ли нека особа има ОКП, психолози су навели неке најчешће симптоме од којих опсесивно компулсивна особа пати.

Прање руку

Једна од најчешћих симптома ОКП јесте махнито прање руку због бојазни од болести узрокованих бацилима. Ово се повезује са дубљих психолошким поремећајима, а корен се, према психолозима, скрива у томе да је особа дубоко неморална и прањем руку заправо жели да “опере” себе.

Опсесивно чишћење

Особа која пати од ОКП најчешће има тенденцију да константно нешто чисти, склања и спрема. Лако може развити и фобију од бактерија, а жеља за чишћењем временом се појачава.

Стална провера

Вероватно се свима десило да се нису сетили јесу ли искључили шпорет или пеглу, па су се враћали да проверавају? Ово је наравно веома честа појава, а прераста у категорију ОКП оног тренутка када се особа свакодневно неколико пута враћа проверавајући светла, шпорет, пеглу, браву… Психолози тврде да је разлог сталне провере заправо страх од одбијања, али велики удео има и неодговорност.

Бројање

Неки људи који пате од ОКП имају тенденцију да броје, на пример током пењања уз степенице. Ово понашање проузроковано је сујеверјима, да на пример број 13 доноси несрећу.

Организација

Опсесивно компулсивне особе организују сваки спектар свог живота, до перфекционизма. Да ли је у питању слагање по паровима. бојама, симетрично или савршено равно, ова ОКП карактеристика повезана је с опсесијом о савршеном реду и страхом од губитка контроле.

Тежња за прихватањем

Особе с ОКП константно преиспитују своје одлуке и веома им је важно какав утисак остављају на друге.

Опсесивно компулсивни поремећај, упозоравају психолози, може да отежа па чак и онемогући нормалан живот. Уколико понашање ОКП особе утиче негативно на свакодневне животне радње, потребна је стручна помоћ.

Едукација

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here