80 одсто флаширане воде из српских извора производе фабрике које држе странци

Поделите:

Процењује се да трећина изворишта воде у Србији користи за пласман на тржиште, а готово 80 одсто флаширане воде из српских извора производе фабрике које су у рукама страних компанија, објавиле су Вечерње новости.

Новости пишу да је у Србији регистровано око 300 разлилчитих типова минералних, термалних и термоминералних изворишта вода из којих сваке секунде излази 1.500 литара, од којих се искористи око три одсто, док остатак одлази у реке.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван каже за Новости да је недопустива било која форма препуштања и контроле извориштима пијаће воде странцима, било да је реч о продаји изворишта или концесији.

Додаје да Србија нема неограничене ресурсе воде због чега, како каже, треба тражити начине да се они „врате кући“.

Водни ресурси се третирају као јавно добри према актуелном Закону о водама, а сама изворишта се не могу приватизовати већ су у власништву Републике Србије, која издаје дозволе за њихово коришћење.

Власници концесија над извориштима у последњих десетак година постале су стране компаније из Немачке, Француске, Холандије и САД.

Уједињене нације сврстале су Србију на листу првих 50 земаља у свету које располажу великим резервама здраве и питке воде.

Новости

Поделите:

1 COMMENT

  1. Da bi se drugi političari naučili discipline, patriotizma i odgovornosti prema narodu koji ih postavio na vlast neke političare ipak treba eliminisati, – za primer onim drugima! Recimo ove koji su prodavali (i prodali) prirodne resurse!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here