Агенција нуди странцима „ЦИГАНСКУ ТУРУ“ и посету дивљим ромским насељима у Београду!

Поделите:

Туристичка организација “Sitisoul” донедавно је у оквиру своје понуде рекламирала несвакидашњу туру по Београду у којој су главна атракција били Роми!

“Циганска тура”, како је званично представљена, предвиђала је обилазак два насеља на Палилули и Миријеву, била је доступна за максимално четири особе, трајала је два и по сата, а за њу је требало издвојити 11.200 динара. И све под слоганом “Купимо вас и остављамо колима, дружење са правим Ромима”.

Đurđevdan je za Rome poseban dan

У опису туре даље се наводи да “преко 100.000 Цигана живи у Београду, да су они одбачени, а истовремено представљају саставни део друштва. Упознајмо социјалну структуру у ромској заједници, њихов језик, културу, како зарађују новац и живе”.

Када смо позвали агенцију, јавила нам се жена која се представила као организатор, иначе холандска држављанка.

Popularni "tristać" kojim se ide na turu

– Нисам имала лошу намеру. До сада нисам направила ниједну туру. Молим вас пошаљите ми питања путем мејла – казала је кратко, али нити су одговори стигли, нити је она више одговарала на наше позиве и поруке.

Након што смо први пут контактирали агенцију, тура је уклоњена са сајта, као и промотивни видео на “Јутјубу” који показује како изгледа туристички обилазак Рома. О свему је обавештен и заштитник грађана.

– Организовање посета насељу у којима живе Роми као део туристичке понуде у потпуности је неприхватљиво и крајње непримерено – казао је заменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи.

Канцеларија ће предузети мере које су у њиховој надлежности.

Promocija ture koja je sklonjena sa sajta

Промоција туре која је склоњена са сајта

– Реч је о приватној агенцији чија контрола рада није у надлежности овог органа. Ипак, због озбиљности навода, затражићемо Министарства за туризам да испита све околности које су наведене, као и рад ове агенције.

Унија Рома Србије осудила је овакав поступак туристичке агенције.

– Ове туре су понижавајуће и подстичу расну дискриминацију. Због чега би се одређена популација приказивала као атракција у циркусу или била део туристичке туре у Србији која обилује интересантним локацијама. Наравно да је узнемирујуће за становништво које се овако доводи у једнакост са заморчићима у огледним лабораторијама – кажу у Унији Рома.

Заменик директора канцеларије за људска и мањинска права Драгољуб Ацковић види и позитивну страну.

– Нисам ја за то да се прави “џипси индустрија”, такође мислим да према Ромима треба поступати као према осталима, али ако идемо на разноразна острва да се упознамо са културама других народа или у Сахару, зашто не и ово – рекао је др Ацковић.

СТРАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ „ТРИСТАЋЕМ“

Не рачунајући овај последњи “инцидент”, о “Sitisoul” су страни туристи имали само речи хвале. Вожња у старом аутомобилу и посета несвакидашњим локацијама очарали су многе који су дошли у српску престоницу.

У ПОНУДИ И „ГАНГСТЕРСКА ТУРА“

Агенција “Sitisoul” је позната по томе што на туре посетиоце вози у старом возилу “фијат 1300”, популарном “тристаћу” офарбаном у српску заставу. У понуди су и туре: “Гангстерска”, “Краљевска”, “Османлијска”…

ОВО ЈЕ ПРИМЕР ЏИПСИ ИНДУСТРИЈЕ

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић тврди да је понуда срамотна.

– Само један одсто Рома живе у нехигијенским насељима и то су они који су на ивици сиромаштва, док остали живе у лепо уређеним крајевима, у вишеспратним кућама. Ово је пример “џипси индустрије”, јер да је заиста хтела да упозна туристе са ромском културом у понуди би био, рецимо, Музеј ромске културе – објашњава Михајловић.

Блиц

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Зар није расизам да сви Цигани имају здравствено осигурање, не плаћају градски превоз и моле их да се упишу у школе и на универзитете, а Срби све то плаћају – барем они који могу?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here