Акција „дувански динар“: За или против?

Поделите:

Kада би се на сваку продату паклицу цигарета наплаћивао само по један динар, сакупило би се око милијарду динара, што је једнако буџету који је у 2017. години издвојен за лечење ретких болести у Србији, пише „Блиц“.

То је рачуница Националне организације за ретке болести Србије (НОРБС), која се залаже за увођење тзв. дуванског динара. Ову идеју подржава и Министарство здравља, које наглашава да је оваква акција постојала пре неколико година и да планирају да је оживе.

“Идеја је да то поново иницирамо, јер су неке процене показале да би се на тај начин обезбедило 90 одсто потребних средстава за терапије оболелих од ретких болести, ако не и свих сто одсто. Министарство здравља је свакако за 2018. годину повећало буџет за лечење ретких болести за чак 36 одсто у односу на ову годину и требало би да износи око 1,5 милијарди динара. Увођењем дуванског динара овај буџет би се значајно повећао“, кажу из Министарства здравља за „Блиц“.

Такође, разматра се и увођење „пивског динара“, а процене о евентуалној заради још нису рађене, али рачуна се да би се и ту скупила знатна свота.

Давор Дубока из НОРБС-а каже да је реална потреба око пет милијарди динара годишње за трошкове лечења оболелих од ретких болести, као и да је тешко навести колико има оболелих јер не постоји национални регистар.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here