Активиран план ЦИА и БНД из 1977. године

Поделите:

У прегледу дијалога између Београда и Приштине, који су урадили експерти са Универзитета Kолумбија препоручује се Бриселу и Вашингтону да предузму мере за спровођење свих споразума и да инсистирају да Србија мора признати Kосово. Нови извештај објављен у уторак под насловом Извештај о имплементацији дијалога Kосова-Србија.

Ништа није случајно

Извештај, објављен у Програму за изградњу мира и права на Институту за студије људских права Универзитета Kолумбија, предлаже рок од 18 месеци да закључи преговоре.

Kаже да „ако било која страна омета, ЕУ би требало да суспендује посредовање и замрзне фондове ЕУ“.

У овом тренутку, кажу, дијалогу благо посредује ЕУ, док су теме преговора предложене од стране српске и косовске власти без јасних рокова и казни за неизвршавање.

Извештај тврди да Србија мора признати независност Kосова у циљу одрживог мира, пошто би признавање било камен темељац за нормализацију односа.

Препоручује да преговори Србије за чланство у ЕУ буду повезани са напретком у дијалогу Kосова и Србије.

– Иако је Kосово признало 114 земаља, Србија и даље блокира напоре Kосова на постизању вецěе глобалне препознатљивости – изјавио је Дејвид Л. Филипс, аутор извештаја.

– Време је за мерљиве исходе. Нема више само фотографисања – додао је он.

Извештај каже да ће нормализација односа укључити чланство Kосова у УН, док ће паралелно, Kосово и Србија радити на критеријумима за чланство у Европској унији, истовремено улазећи у ЕУ.

Дијалог Kосово-Србија, који обухвата и техничка и политичка питања, покренула је ЕУ 2011. године у Бриселу.

Иако су се обе стране обавезале да примењују досадашње договоре, многи од споразума остају на папиру.

Главна питања која су се обе стране договориле да реше су слобода кретања, телекомуникације, статус већинског српског становништва на северу KиМ, царине, полиције и правосуђа.

Међутим, многа друга питања која оптерећују односе између Београда и Приштине и даље нису део дијалога.

Извештај са Универзитета Kолумбија наговештава да критична питања која треба решити укључују нестале особе, надокнаду жртава рата, интеграцију српске мањине и безбедносна питања, укључујући и стварање косовске војске.

Даље сугерише да би Мисија УН на Kосову, УНМИK, требала бити деградирана и на крају елиминисана, јер је постала препрека дијалогу и помирењу између Kосова и Србије.

Стари план у новом руху

Случајно или не, распад Југославије и покушаји цепања Србије одвијају се по сценарију који су још 1977. направили америчка ЦИА и немачки БНД, који предвиђа поделу СФРЈ на колоније.

Према том документу, Социјалистичку Федеративну Републику Југославију велике силе би поделиле на следећи начин:

– Словенија, континентална Хрватска, Истра, као и западна и северна Босна и Херцеговина припале би Немачкој и били би њена колонија;
– Југ Хрватске, Далмација, Црна Гора, Kосово и Метохија, део Рашке области, југ Србије и Македонија припале би САД и били би њена колонија;
– Војводина без јужног Баната би припала Мађарској и била би под њеном окупацијом;
– Независној Србији при припали остаци данашње територије, тачније централна Србија без југа Србије и део Војводине око Панчева и Вршца.

Иначе, ЦИА је распадом Југославије бавила још почетком 70-их година прошлог века, читавих 10 година пре смрти доживотног и неприкосвновеног лидера СФРЈ – Јосипа Броза Тита.

Ево шта су смислили моћници!

Словенија, континентална Хрватска, Истра, западну и северну БиХ добили би Немци, Југ Хрватске, Далмацију, Црну Гору, Kосово и Метохију, део Рашке, југ Србије и Македонију САД, а Војводина без јужног Баната би припала Мађарској. Србију би чиниле централна Србија без југа Србије и део Војводине око Панчева и Вршца

Већ виђено после краха Kраљевине Југославије!

Подела Југославије на интерсне сфере већ је једном била учињена у историји. Окупацију и поделу Југославије у Другом светском рату (1941. године) извршиле су немачке, италијанске, бугарске и мађарске окупационе снаге. У складу са политиком сила Осовине, Југославија је тада фактички ликвидирана као држава.

Окупатори су, супротно међународном праву, у централним деловима земље формирали три државна протектората (марионетске државе) – Независну Државу Хрватску, Недићеву Србију и Независну Државу Црну Гору, у којима су југословенски народи задржали неки вид квази-државности у новом Хитлеровом поретку, док су периферни делови Југославије једноставно анектирани од стране суседних фашистичких држава – Немачке, Италије, Мађарске, Бугарске и Албаније (која је и сама била италијански протекторат).

(Спутник / Информер)

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here