Албанци господаре мојом њивом

Поделите:

Најдан Брајковић (75) из Мале Косанице, надомак Мердара, никако да оствари право на своју имовину. Део имања „запосело“ је, тврди, косовско Министарство унутрашњих послова без икаквог договора

НАЈДАН Брајковић (75) пољопривредник из куршумлијског села Мала Косаница надомак Мердара тврди да ни после више од тринаест година не може да оствари право над сопственом имовином и то парцелом од два хектара и четрнаест ари на подручју подујевске општине, на готово самом административном прелазу на Мердару.

Осим што Албанац из Подујева, којем је 2004. године Брајковић продао њиву, није испоштовао купопродајни уговор и није му исплатио договорену суму новца, сада на парцели, која је и даље у његовом власништву, радове без његове сагласности изводи косовско Министарство унутрашњих послова.

– Пошто од 1999. године нисам могао да обрађујем ту њиву, једну од највећих на том подручју које зовемо „Турско Мердаре“, погодио сам се око продаје са Исеном Садикуом из Подујева, који је недалеко одатле саградио царински терминал и фудбалски терен – прича Најдан. – Осим што је већину земље са моје њиве склонио направивши неравнине на тој локацији, исплатио је само један, минимални део новца и на томе се завршило. Сви моји покушаји да се локација врати у првобитно стање или да ми се исплати, били су безуспешни, а нису вредели ни судска тужба ни то што сам се жалио општини Подујево.

Најдана је, каже, последњих дана додатно револтиран тиме што је косовско Министарство унутрашњих послова заузело део парцеле за потребе радова који се изводе на неколико објеката на самом административном прелазу.

– Без икаквог решења или документа из тог министарства заузели су око 20 ари ове моје парцеле. При том су ископали део локације са леве стране и поставили пет бандера за потребе осветљења радова које изводе – истиче огорчени Најдан и напомиње да за те радове није добио никакво обештећење, баш као што је, каже, прошао са Албанцем који му је претходно узурпирао њиву али за коју није исплатио предвиђену надокнаду.

– Када се тако понашају на самом административном прелазу где је стациониран пункт косовске полиције и где сада, како чујем, уз помоћ ЕУ граде својеврсну „границу“ јер већ увелико трају радови на неколико вишеспратних зграда, на који начин онда права над својом имовином могу да остваре Срби у остатку Косова – пита се револтирани Најдан који каже да само жели да за имовину која му припада добије адекватну надокнаду или да је користи.

– Да сам претходних тринаест година обрађивао ову парцелу остварио бих зачајне приходе, а овако ми је њива претходно уништена, а потом затрпана земљом и машинама због радова који се изводе – прича огорчено Брајковић, напомињући да ни жалбе међународним организацијама нису имале ефекта.

„ЧВРСТИ“ ПРЕЛАЗ ФИНАНСИРА ЕУ

УПИТАН како косовско Министрство унутрашањих послова изводи радове на приватним имањима без икакве дозволе и надоканде, Милан Радојевић, досадашњи заменик косовског министра унутрашњох послова, у изјавни „Новостима“ каже да је ово министарство контактирало или ће контактирати са свим власницима парцела на којима се изводе радови око амдинистративних прелаза.

– На основу Бриселског споразума гради се шест админнистративних прелаза између централне Србије и Косова, које финансира ЕУ, а на Мердару се такозвани чврсти административни прелаз гради са косовске стране – појашњава Радојевић за наш лист.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here