Алијин син: Рат на Балкану је могућ само ако србијански лидери тако одлуче

Поделите:

БОШЊАЧКИ члан Председништва БиХ и лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је данас да је рат на Балкану могућ само у једном случају.

„Мислим да је ратовање на Балкану завршено, осим ако србијански лидери другачије не одлуче, јер никад није било до нас“, казао је Изетбеговић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је навео да је у контакту с хрватском председницом Колиндом Грабар-Китаровић и председником Србије Александром Вучићем.

„Могао би лидер СДА, презивао се он Изетбеговић или не, бити са свима њима у добрим односима да не терате правду и истину. Да их пустите да вам користе огромне ресурсе, праве мостове где год хоће и да надлежности из БиХ пренесу на Београд. Онда бисте били добри. Предате интересе властитог народа и сви би вас тапшали по рамену“, рекао је Изетбеговић.

Он је рекао да су у БиХ протеклу годину обележили враћање у прошлост и завршетак рада Хашког трибунала који је окончан изрицањем Ратку Младићу и некадашњим високим функционерима Херцег-Босне, чиме је, како је оценио, дат печат етничком чишћењу и стравичним злочинима почињеним у БиХ.

„Пресуде су донете против појединаца, а оне су биле прилика да се скине хипотека с народа и омогући процес помирења, али српски и хрватски политичари нису искористили ову шансу и, без саосећања са жртвама, окренули су се негирању пресуда“, казао је Изетбеговић.

Он је оценио да је против интереса БиХ у овој години највише радио председник РС Милорад Додик, додавши да је Додик „мајстор спина, који контролише медије и банкарски сектор, те да он јако добро живи“.

„Разлози за вишегодишњу хушкачку политику Додика су прозирни. Додик је наставио да подрива Дејтонски мировни споразум, наставио да крши законе и одлуке о уласку БиХ и НАТО, да бошњачкој деци забрањује да уче свој језик, да лансира изјаве о повратницима Бошњацима… Додик је завршио на црној листи Стејт департмана, а завршиће и на судовима БиХ због изјава о повратницима и ангажману Алије Изетбеговића“, рекао је Изетбеговић.

Говорећи о састанцима Додика с председником Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драганом Човићем, Изетбеговић је оценио да се на њима договарају неспроводиве ствари, као и да се Бошњаци не могу искључивати из договора.

Факти

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here