Амбасаде ућуткале Угљанина

Поделите:

Група „Пријатељи Санџака“ против сепаратизма у Рашкој области. У Делегацији ЕУ у Београду кажу да је њихов циљ развој, а не задирање у границе

ПОЗИВ председника Бошњачког националног већа Сулејмана Угљанина упућен ЕУ, ОЕБС и УН, да трајно реше статус Бошњака у Србији – што су многи протумачили као зов за исцртавање нових мапа у региону – неће наићи на подршку неформалне групе „Пријатељи Санџака“, коју чине дипломате из десетак амбасада и међународних организација.

– Оно што би требало да буде кључна брига свакога, то је развој региона југозападне Србије и прилике које тај развој доноси становницима. Стварање услова, уз помоћ ЕУ и других, како би се обезбедили просперитет и благостање за све, без обзира на етничку и верску припадност, а без задирања у било које границе.

Ово је, за „Новости“, речено у Делегацији ЕУ у Београду, која је један од оснивача „Пријатеља Санџака“, заједно са САД, Великом Британијом, Немачком, ОЕБС, а поводом нових Угљанинових порука о распакивању региона. Он већ дуже време „прети“ интернационализацијом бошњачког питања у Рашкој, а последњи пут је то учинио пре неколико дана, на обележавању 100 година од одржавања Сјеничке конференције. Реч је о колаборационистичкој конференцији на којој су представници 12 општина у овом крају Србије затражили од Аустроугарске да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји Босни и Херцеговини.

Угљанин за обнављање историјских сепаратистичких тежњи Бошњака већ дуже тражи и подршку дела међународне заједнице. Из „Пријатеља Санџака“ у више наврата су поручили да је њихов главни циљ економска подршка овом региону, али тешко да се може избећи и политички призвук њиховог ангажмана. Јер, до сада није основана слична асоцијација која би бринула о неком другом неразвијеном делу наше земље, где су Срби или неки други народ у већини.

„Пријатељи Санџака“ основани су 2009. како би се разматрали изазови региона југозападне Србије и пружила помоћ у решавању политичких и економских проблема – кажу у Делагацији ЕУ.

ЗА ЈУГ 50 МИЛИОНА

ГРУПА „Пријатељи Санџака“ и даље је активна и последњи састанак одржала је у марту ове године. Тада су, кажу нам у овој организацији, разматрани различити инфраструктурни пројекти и економска ситуација у региону.

Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици

У делегацији ЕУ у Београду нам је речено да је Брисел у последњој декади издвојио око 50 милиона евра помоћи за југозападну и јужну Србију, и то само кроз програм назван ПРОГРЕС.

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here