Америчке трупе стигле на Балкан!

Поделите:

Демонстрација силе и велики политички заокрет у стратешки кључној држави коју је Путин пожелио држати на узици

У бази Криволак у Македонији започела је заједничка војна вјежба македонске и америчке војске. Још прошлог петка на југоисток Македоније стигло је око 300 војника који ће се тамо задржати око два тједна. Војна вјежба зове се  ‘Dragoon Guardian 17’, а данас су Американци својим колегама демонстрирали изградњу писте за беспилотне летјелице, детекцију мина и разминиравање.

Из македонског министарства обране кажу да је главни циљ ове вјежбе јачање веза с америчком војском и доказивање да македонска војска задовољава НАТО стандарде.

Македонија се већ годинама покушава убацити у НАТО, али још од 2008. њихово приступање блокира Грчка због већ познатог спора око имена државе. Скопље никако није жељело прихватити компромис и преговоре око уласка у НАТО и ЕУ кренути под именом Бивша Југославенска Република Македонија  (engleska kratica FYROM), али доласком Зорана Заева на премијерски положај та ситуација се радикално промијенила. Поготово након дугог низа мјесеци политичке нестабилности и уличних немира који су кулминирали насилним упадом у зграду Собрања.

Послије су откривени документи македонских, али и неких других тајних служби, који су потврдили да су иза цијелог нереда судјеловали припадници српске тајне службе те да је руска тајна служба радила на дестабилизацији Македоније.

Krivolak, Makedonija, 310717.
Na vojnoj vjezbi Dragoon Guardian 17, na poligonu Krivolak, Oruzane snage SAD-a demonstirale su izgradnju piste za bespilotne letjelice, detekciju mina i deminiranje od eksplozivnih naprava.
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Наравно, појачани интерес Русије за Македонијом преплашио је друштво из НАТО-а које је одлучило убрзати процес уласка Македоније у алијансу, а савезника у тој операцији добили су у премијеру Заеву који је наводно спреман прихватити улазак у НАТО под именом  FYROM.

Војна вјежба с Американцима дошла је Заеву у идеално вријеме како би доказао Путину да је након Црне Горе изгубио још једну републику бивше Југославије, али и како би показао својим суграђанима како се ближи дан уласка Македоније у НАТО.

Јутарњи.хр

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here