Амерички грађански рат се пренео у Европу: Руше споменике по Енглеској!

Поделите:

Једно од лондонских најпознатијих обиљежја, споменик Хорацију Нелсону, поморском војсковођи, нашао се метом кампање којом се позива на његово рушење, јер га одређени љевичарски кругови сматрају „увредњивим и расистичким“.

У чланку под насловом „Рушење споменика? Ево зашто Нелсдонов споменик треба бити сљедећи“, познати љевичарски лист Гуардиан заговара праксу брисања спомена на дио националне повијести, која у САД-у већ активно уклања, вандализира и уништава споменике који су наводно увредљиви за мањине.

Међу уклоњеним и оштећеним споменицима до сад су се нашли споменици војницима америчког грађанског рата, бивших америчких предсједника, па чак и Кристофора Колумба.

Хорације Нелсон био је британски адмирал који је погинуо у битци за Трафалгар док је водио успјешну борбу против империјалистичких тежњи Наполеона Бонапартеа. Његов „гријех“ је што је имао тада уобичајене ставове по питању робовласништва.

Ауторица текста усто критизира британске заговорнике уклањања споменика да су „лијени“ јер не подузимају самоиницијативне акције рушења споменика попут својих колега у САД-у.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here