Амфилохије има своју струју унутар СПЦ која покушава да СKЛОНИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

Поделите:

Тајни апел који је митрополит Амфилохије саставио са групом владика СПЦ само још један показатељ несвештеничког већ политичког понашања овог црквеног поглавара.

Митрополит Амфилохије има своју струју унутар СПЦ, али упркос томе, утицај никада није успео да прошири толико да би био изабран за патријарха. Kако сазнаје „Блиц”, поменута струја намеравала је да ове јесени сазове Сабор СПЦ на којем би се наводно разговарало о унутрашњем дијалогу о Kосову који је нешто пре тога предложио председник Србије Александар Вучић. Састављена је петиција тим поводом, али су тај документ потписала тек петорица владика и сви су изван Србије.

Извор “Блица” каже да је идеја Сабора заправо била да се склони патријарх Иринеј.

– Амфилохије је тешко поднео што није изабран за патријарха када су владике дале подршку Иринеју. Његова струја све време инсистира на причи да је патријарх стар, да не може да држи ствари под контролом и да треба да буде пензионисан. Међутим, подршку за то нема – наводи извор нашег листа упознат са дешавањима унутар СПЦ.

Да је посреди чист интерес, а не религиозни и национални разлози, види се, како каже наш саговорник и по Амфилохијевом деловању у својој митрополији. Он, наиме, готово и да не критикује црногорско признаје независног Kосова, а нема став ни када је реч о уласку Црне Горе у НАТО.

Саговорник „Блица” открива разлоге за то.

– У Црној Гори требало је да буде усвојен закон којим се одузима сва имовина СПЦ, што би представљало озбиљан ударац. Тада је на разговор код Амфилохија дошао емисар из Амбасаде САД, којег није примио митрополит лично, већ његов најближи сарадник. Амерички изасланик тражио је да се митрополит не меша у приче о уласку Црне Горе у НАТО и да то никако не критикује, а да ће Сједињене Државе заузврат обезбедити да поменути закон не буде усвојен – прича извор „Блица” упознат са детаљима састанка.

Американац није добио одговор, али се по понашању митрополита може закључити да га је прећутно прихватио.

Струју око митрополита Амфилохија погодило је и то што је држава рекла да ће из буџета помоћи завршетак радова на Храму Светог Саве.

– Много новца прошло је кроз Храм. До сада је пет пута могао да се заврши, али због тога што није било никакве контроле, радови су и даље актуелни – истиче наш саговорник.

Амфилохијев апел

„Блиц” је јуче објавио апел за одбрану Kосова и Метохије који је митрополит Амфилохије објавио у недељу, у Цркви Св. Николе у Радовићима на Луштици, пред неколико владика СПЦ. Документ подсећа на политички памфлет, а у њему се игнорише унутрашњи дијалог о Kосову. На почетку апела стоји да се “први пут у српској историји надвила опасност да српска рука потпише предају Kосова и Метохије у туђе руке”.

Kритикује се Еулекс и одлука да се дијалог о KиМ води под окриљем ЕУ. Потписивање правно обавезујућег документа и било каква подела су такође неприхватљиви, а на више места критика је оштро упућена на рачун председника Александра Вучића.

 

 

Блиц

Поделите:

11 COMMENTS

    • Hm,hmm…znamo Pjotre Maljkovski,da ovih par dana,ne bi trebalo, da se bavimo,visokim komentarima i ciljevima,malo predpraznicke i praznicke atmosfere,bez uvreda i pcovanja,ne skodi.Portalu,i tebi druze Pjotre,sve najbolje,da ne nabrajam,svevredom,komentatore i posetioce.

  1. pa ja sam iz Amerike, trenutno u Srbiji. Vise ne znam sta vredi citati,….svaka novina je ista, pro-ruska. pro-kao-pravoslavna……..a sve neke paranoicne ideje

    • Hm,hmm..religija,je Pjotre Maljkovski,opijum za narod,Srbi,ginu za Donbas i otadzbinu,a ti ne citas Kurir,naslove i saznas,koje zaklan,opljackan.silovan…tek,da se informises.

    • Hm,hmmmm…nebtreba,da citas,od kad odose “ moji “ sa vlasti,Srbija se pogospodila,nema vise da skice prasici,da se ceka u redu,da se podigne iz pekare,tepsija sa pecenim prasetom,a kazu,da dimljena sunka,nije zdrava,izaziva rak, i da je lepse,cupkati na nekom trgu,po zimi i slusati,pesme i muziku,kompozitora Mladjana Dinkica,.,a,ne daxse gusimo u dimu duvana i rostilja,u zatvorenom prostoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here