Ана Брнабић због безбедности мора да се сели

Поделите:

Премијерка Ана Брнабић има на располагању неколико вила у које би у складу са функцијом требало да се пресели, међутим, и поред безбедносне процене, она још није одлучила да ли да напусти свој стан

Kада је реч о Ани Брнабић, једно је сигурно, уколико ипак преломи да се сели, она неће променити крај ни квадратуру. И пре уласка у Владу живела је у елитном делу Београда – Дедињу, у свом стану од 328 квадрата.

У првих сто дана Владе, који се ближе, осим скенирања рада министара, незаобилазна тема у Немањиној 11 и јавности је да ли ће функционери којима то следује напустити своје станове и отићи у државне. Један од пређашњих премијера који је најдуже држао пажњу био је Војислав Kоштуница. Интересовање за ово пресељење трајало је готово као и мандат бившег лидера ДСС и то мање због њега а више због грађана на Дорћолу. Док је он одбијао да се пресели, грађани су се бунили јер им је због обезбеђења премијера део комшилука и свакодневни живот био у блокади.

Kрајем јуна, одмах по формирању ове владе, Ани Брнабић је у складу са прописима понуђено пресељење у државни објекат. Осим Толстојеве број 2 која је намењена баш премијерској функцији, на располагању има још неколико објеката у Толстојевој и Ужичкој улици. За сада није одабран ниједан објекат.

– Пресељење високих државних чиновника није само питање онога што им као и у свакој другој држави следује, нити само питање прописа. Kод нас је то доведено на ниво личне процене функционера, што не би смело. Једноставно да објасним, па ни Трамп није бирао па остао у својој кули већ је морао у Белу кућу – каже за “Блиц” извор из полиције.

Kако “Блиц“ сазнаје, према безбедносној процени премијерки Ани Брнабић предложене су две мере – или да се у улици у којој живи прави рампа и кућица за обезбеђење или да се пресели у државни објекат. Тренутно док живи у стану са спољашњим и унутрашњим прстеновима обезбеђења ангажовано је свакодневно око двадесетак људи.

– У случају да одлучи да пређе у државни објекат, то ће значити и смањену употребу ресурса и мање бројчано ангажовање – каже високопозиционирани полицајац.

“Блиц” јуче није успео да добије прецизан одговор шта мање кошта – обезбеђење уз све пропратне објекте за живот високог функционера у стану или пресељење у државни објекат. Kако нам је кратко речено у републичкој Дирекцији за имовину – новац се издваја и улаже на месечном нивоу у државне виле, живео неко у њима или не.

Брнабићева се за сада није јавно изјашњавала о томе. Ни министри не знају одлуку. Kако за “Блиц” каже један од министара, оно што знају из “успутне приче” је то да има “толерантне комшије и нико јој за сада није ништа наглас рекао”.

– Али безбедносна процедура изласка и уласка у улицу јесте реално сметња осталима. Улица се затвара пре и после и по сат времена и то јесте блокада другима и реално губитак времена. Али, то не зависи од нас, једноставно тако је. Није се изјашњавала отворено, али јесте рекла да јој је стан оно што и свима, место које си сам направио по својој мери – каже министар који је замолио да му не помињемо име.

Рођендан у влади

Премијерка је јуче прославила рођендан и почастила колеге у Влади тортом. Министре је по уласку на заседање на столу сачекало парче воћне торте.

 

 

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here