Анђелковић: Потез Србије показује да су Београд и Бањалука нераздвојни

Поделите:

Београд је повукао правилан потез одлуком да Бањалуци да донацију, јер то није само питање новца него и симболична потврда да Србија и Република Српска чине један геополитички простор, изјавио је Срни политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је рекао да је овај потез показао да су „Београд и Бањалука нераздвојни не само на ријечима већ и када је ријеч о финансијама, које су срж сваке државе“.

„Република Српска и Србија су две државе српског народа и логично је да у сваком погледу сарађују и помажу једна другој где год је то могуће. Пошто је Србија већа, економски снажнија и међународног призната, у том односу наравно да је логично да она буде та која максимално помаже Републику Српску“, оцијенио је Анђелковић.

Он је указао на важност да Србија и Република Српска дјелују у прилог заштите српских националних интереса, како у домену културе тако и политике.

„Зато је добро да се декларација /о заштити српског народа/ заједнички донесе и да буде усмерена не само ка јачању српског идентитета на простору БиХ и Србије, односно Републике Српске, већ и ка оним просторима где су Срби посебно угрожени као што је Црна Гора“, рекао је Анђелковић.

Он је навео да се у Црној Гори „врши идентитетски геноцид над Србима, а циљ званичне црногорске политике је да се српско име потпуно елиминише и да Срби буду асимилирани“.

Анђелковић је нагласио да Београд и Бањалука, као гаранти опстанка српске нације, морају да у том и сваком другом случају активно дјелују, али да је најбитније да заједнички разраде стратегију и у том смјеру се правилно кренуло.

„Наши противници највише воле да смо ми нејединствени и сваки покушај нашег јединственог деловања настоје да сасеку и ослабе, али то не треба да нас плаши, јер наши противници против нас делују и овако и онако. Они би највише волели да смо слаби и да лако могу да нас елиминишу и наметну своје“, рекао је Анђелковић.

Он је оцијенио да је манипулација када се каже да ће сарадња Републике Српске и Србије на плану израде декларације и заштите српских интереса привући невољу.

„Невоље и овако постоје, а они који не желе да се ми боримо против њих, само нас додатно застрашују и делују психолошки. На то не треба да се обазиремо већ треба да јединствено радимо у прилог заштите српских интереса“, закључио је Анђелковић.

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је јуче да ће Србија помоћи са око пет и по милиона евра општине у Републици Српској и Федерацији БиХ у којима претежно живе Срби.

На састанка државног руководства Србије са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и премијером Жељком Цвијановић, Вучић је рекао да је то веома важно за грађане Републике Српске и Србије.

Извор:Срна

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here