Анђелковић: Трибунал имао прљаву политичку улогу и прао биографије

Поделите:

Аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да је Хашки трибунал имао прљаву политичку улогу, те да као насљеђе оставља велику мрљу на правосуђу и на такозваним европским вриједностима.

„Он је формиран ради суђења због ратних злочина, формиран је ради помирења, како су говорили они који су стали иза тог трибунала, али показало се да он има само једну функцију – прање биографија и улоге водећих људи западних земаља које су започеле рат на Балкану, пребацивање кривице на друге и чишћење биографија кључних западних пиона на Балкану“, оцијенио је Анђелковић.

Анђелковић је, поводом звачничног затварања Хашког трибунала, рекао да је овај суд имао „пар екселанс“ политичку прљаву улогу једне институције која је требало да има узвишену правну улогу и да допринесе стабилизацији стања.

„Хаг ће у историју ући као негација свега онога на чему се гради постратна Европа која говори о демократији и људским правима“, рекао је он.

Анђелковић је рекао да је историја увијек интерпретирана из националног угла и субјективно.

„Наша историја ће према Хашком трибуналу и ономе што је он искривио увијек имати негативан однос, ма колико западни центри моћи покушавали да нам исперу мозгове“, каже он.

Анђелковић је оцијенио да ће, међутим, оним земљама које су и створиле Хашки трибунал, остати вјероватно увријежена представа о његовом раду и резулатима његовог рада.

„Сувише смо ми мали да би се неко озбиљно бавио исправљањем неправди које су повезане са нама. Сигурно ће бити оних који ће критиковати ту лаж која је наметнута, али доминатно у Америци, Немачкој и земљама тог типа остаће слика коју је створио Хашки трибунал. Код нас, с друге стране, сигурно то неће имати неког већег ефекта“, додао је он.

Када је ријеч о хашкој архиви, Анђелковић сматра да ће, с обзиром на то да је Хашки трибунал као институција злоупотребљавала право и служила политичким и геополитичким циљевима, сигурно тако бити настављено и са његовом архивом.

„Оно што је формирано на лош и антиправан начин, тако ће и функционисати пошто буде укинуто. Тако да мислим да ће његова архива и даље бити злоупотребљавана“, рекао је Анђелковић.

 

 

Срна

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here