Антић: Негирање историјских чињеница манифестација бошњачког шовинизма

Поделите:

Историчар Чедомир Антић истакао је да поријекло Срба у БиХ, према изворима и аутентичним документима, сеже у далеку прошлост и оцијенио да покушаји негације непобитних историјских чињеница, који посљедњих година све чешће стижу из Сарајева, представљају вулгарну манифестацију бошњачког шовинизма и екстремизма.

Он напомиње да се историја пише на основу извора и аутентичних докумената, према којима поријекло Срба у БиХ сеже у далеку прошлост, све до записа Константина Порфирогенита.

– У већини тих старих списа Босна се као географски појам најчешће наводи као дио Србије – каже Антић за Еуроблиц.

Он сматра да изјаве Бакира Изетбеговићева, али и бројних других бошњачких псеудоисторичара и квазинаучника, највише штете наносе будућности БиХ, а никако не могу да измијене њену прошлост.

Професор Филозофског факултета у Загребу Твртко Јаковина истиче да недавни покушај историјских „опсервација“ Изетбеговића, као и бројни други слични излети бошњачких интелектуалаца који су тврдили да су Срби и Хрвати у БиХ настали од Бошњака, представљају потпуну бесмислицу.

– Такви покушаји ревизије историје БиХ први пут су се појавили крајем 19. вијека под утицајем Аустријанаца. То нису историјске чињенице. Ријеч је о обичним конструкцијама које је историјска наука лако побила и одбацила као неосноване – каже Јаковина.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here