Антидот: Јанковић годинама радио за службу безбедности

Поделите:

Медијска мрежа Антидот објавила је данас да је бивши Заштитник грађана Србије и председник опозиционог Покрета слободних грађана Саша Јанковић годинама радио за службе безбедности.

Антидот наводи, у оквиру обимног истраживања, да је Јанковић, након што је почетком 2000. године безуспешно покушао да се запосли у Ресору државне безбедности МУП-а Србиј,е којим је у то време руководио Радомир Марковић, своје запослење у ОЕБС-у искористио да се преко контаката приближи Безбедносно-информативној агенцији и почне сарадњу са том службом.

Јанковићеве везе са БИА-а формално су запоцеле 2003. године, тврди ова мрежа у тексту који означава као први део досијеа о Јанковићу, и додаје да је он током те године, а у својству високопозиционираног службеника ОЕБС-а у Београду, понудио српској контраобавештајној агенцији, преко свог познаника, достављање поверљивих материјала из те међународне организације.

Према информацијама на које се позива Антидот, Јанковић је у српској контраобавештајној агенцији најпре вођен под кодним именом „Степ“, да би га од 2006. године служба регистровала као сарадника под именом „Лантис“.

У истом периоду, према речима саговорника Антидота, Јанковић је сличну врсту сарадње преко посредника нудио и Војно-безбедносној агенцији, али су, каже, они одбили сарадњу „из својих оперативних разлога“.

Антидот такође открива идентитет особе која је била Јанковићев човек за везу у БИА и дугогодишњи оперативац те службе, а коју је касније запослио на високој позицији у канцеларији Заштитника градана.

Та особа је, наводи медијска мрежа Антидот, и данас члан Покрета слободних градана и један од најближих Јанковићевих сарадника и пријатеља.

Након што је оперативац БИА и Јанковићев пријатељ пензионисан, одржавање везе са Јанковићем преузео је нови оперативац агенције, а кодно име сарадника промењено је у „Лантис“.

Податке о Јанковићевим тајним активностима и везама са тајним службама Антидот је имао још у току предизборне председничке кампање у марту 2017. године, али је та медијска мрежа објављивање тих података одложила, како би, како наводи, избегла да њиховим објављивањем утиче на исход председничких избора, као и оптужбе да ради за „режим“ или по налогу некога ко жели да уништи постојећу опозицију и тиме уназади демократски процес у Србији.

Антидот је најавио да ће, у намери да потпуна истина о Јанковићу као легитиман интерес јавности угледа светлост дана, део новинарског тима те медијске мреже наставити да ради на довршавању и другог дела досијеа о некадашњем Заштитнику грађана.

У другом делу досијеа о Саши Јанковицу који ће ускоро бити објављен, најављује се да ће бити откривени нови детаљи о трагичној смрти Предрага Гојковића у стану Саше Јанковића, као и везе лидера ПСГ-а са људима из криминалног миљеа у Лозници, који су касније били умешани у убиство Жељка Ражнатовица Аркана.

Антидот ће, како је најавио, такође открити и истину о томе да ли је Јанковић заиста као припадник ЈНА био у Вуковару, како се, према Антидотовим подацима, хвалио својим друговима у Лозници, али и због чега одбија да дозволи јавну објаву свог војног досијеа у коме је забележено његово уцешће у ратовима на просторима бивше СФРЈ.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here