Антифашисти извиждали Kолинду: „Тито, тито…“

Поделите:

Истарски антифашисти извиждали су у Пазину председницу Kолинду Грабар-Kитаровић, а окидач је био њезин говор у којем је споменула заслуге Цркве.

Према њеним речима, свештеници су били прогоњени и убијани, током антифашистичке борбе, док је аплауз добила за критике изречене на рачун актуелне владе.

Говорећи на свечаној седици жупанијске скупштине, поводом обележавања Дана Истарске жупаније и 70. годишњице Париске мировне конференције, Kитаровић је, између осталог, рекла да се Истри развио први антифашистички покрет, те да је сваки истарски домољуб био је антифашист, независно од идеолошке припадности.

„Посебан допринос тој народној борби за слободу дало је католичко свештенство. … Тај допринос није нажалост након рата био цењен. Напротив, Црква је из идеолошких разлога била изложена различитим прогонима, па и убиствима свештеника и верника. И то треба рећи као једну од истина..“, рекла је Kитаровић чије речени су дочекане са незадовољством бројних окупљених антифасиста.

На њеном изласку из дворане они су узвикивали „Тито, Тито“, а потом су почели и да певају партизанске песме.

Kитаровић је заслужила и аплаузе када је почела да критикује актуелну владу. „Жао ми је што то морам да кажем, али све хрватске владе до сада само су формално истицале децентрализацију као политички циљ. Нисмо се међутим у томе готово ни помакнули. С друге стране, жупаније су упркос томе показале иницијативу…“, рекла је Kитаровић.

С друге стране говор бившега председника Стјепана Месића прекидан је аплаузима сваки пут када би спомеуо Тита.

 

 

Танјуг

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here