Асанж: Где Каталонија крене, други ће је следити

Поделите:

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж обратио се стотинама Каталонаца у Барселони путем видео линка и поручио им да други посматрају да ли ће бити успешни покушаји да се организује референдум о независности

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж обратио се стотинама Каталонаца у Барселони путем видео линка и поручио им да други посматрају да ли ће бити успешни покушаји да се организује референдум о независности те шпанске покрајине.

 „Где Каталонија крене, друге земље ће пратити“, рекао је Асанж у обраћању приказаном на великом екрану испред зграде Универзитета у Барселони, где су се већином окупили млади.
Асанж се приклонио циљу каталонских лидера који желе да одрже референдум 1. октобра упркос забрани Мадрида и судова који сматрају референдум неуставним, наводи АФП и додаје да је шпанска влада применила низ мера како би спречила да се одржи референдум.

„Питање је како покушај репресије над људима изгледа у модерно доба. Да ли је могуће за службе државне безбедности да потисну озбиљан демократски покрет или није? На то ће гледати, и гледају, друге земље широм Запада и даље“, сматра Асанж.

Он је позвао Каталонце да остану мирни.

„Ово је миран демократски процес и важно је да остане такав“, оценио је он.

Шпанска влада прогласила је најављени референдум о независности Каталоније неуставним, а Мадрид је покренуо велику полицијску и правосудну акцију против оних који учествују у његовој организацији.

ТРАМП: БИЛО БИ ГЛУПО ДА КАТАЛОНИЈА НЕ ОСТАНЕ У ШПАНИЈИ

Председник САД Доналд Трамп и премијер Шпаније Маријано Рахој изјавили су пред новинарима да се противе референдуму у шпанском региону Каталонији, заказаном за 1. октобар, који шпанска влада покушава да спречи, преноси Ројтерс.

„Ја сам једноставно за уједињену Шпанију. Стварно мислим да би народ Каталоније требало да остане у Шпанији. Мислим да би било глупо да то не учине“, рекао је Трамп.

Он је изразио сумњу у податке из анкета које предвидају победу опције за независност.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here