Аустрија: Курц прави Владу са Штрахеом?

Поделите:

Мандатар за састав нове аустријске владе, лидер Народне партије (ОВП) Себастијан Курц саопштио је вечерас да је та странка успешно завршила коалиционе преговоре са Слободарском партијом (ФПО).

 „Пре два месеца су се грађани у Аустрији одлучили за промене у нашој земљи. Желимо заједно те проведе да спроведемо у наредних пет година“, нагласио је он на конференцији за штампу.

Према његовим речима 15.октобра су грађани исказали велико поверење ОВП и ФПО, те је подсетио да је добио мандат од председника за формирање владе.

„Два месеца било је потом обележено интензивним преговорима. Иако у неким стварима нисмо имали заједничке позиције, водили смо фер преговоре уз међусобно поштовање“, објаснио је Курц.

Рекао је да ОВП и ФПО било важно да се уведе нови политички стил у међусобном опхођењу.

„Договор који смо постигли је основа за сарадњу за наредних пет година, за промене, политику која ће штедети у систему, а не на терет грађана. Желимо да растеретимо грађане, ојачамо Аустрију као економски центар и осигурамо безбедност у земљи, а с тим у вези и да водимо борбу против илегалне миграције“, нагласио је Курц.

Најавио је да ће заједно са лидером ФПО Хајнц Кристијаном Штрахеом у суботу обавестити председника Аустрије Александера ван дер Белена о програму који је усвојен током коалиционих преговоре.

Тек након тога, како је додао, изаћи ће се у јавност са детаљима коалиционог споразума.

Штрахе је истакао да је током преговора било речи о свим областима и да су преговори били обележени тиме што су обе странке приказеле заједничку одговорност према „прелепој земљи Аустрији и њеним грађанима“.

„Ми смо свесни наше одговорности“, рекао је он.

ОВП и ФПО су тачно у дан два месеца, од одржавања парламентарних избора, завршили коалиционе преговоре у рекордном року.

Овим договором, Аустрија добија „тиркизно (ОВП)-плаву (ФПО)“ владу, што представља велики преокрет у политици земље, која је досада била пре свега под руководством Социјалдемократске партије (СПО) и народњака.

Страначка тела две партије током викенда усвојиће коалициони споразум, тако да ће влада моћи заклетву положити још почетком идуће недеље.

ЛЕВИЧАРИ ЗАКАЗАНИ ПРОТЕСТЕОДМАХ ПО ДОГОВОРУ О ВЛАДИ

Одмах пошто су Народна партија Аустрије (ОВП) и Слободарска странка (ФПО) успешно завршиле коалиционе преговоре, противници уласка слободараца у нову аустријску владу заказали су протесте у Бечу.

Шест организација је надлежним властима пријавило одржавање протеста против владе ОВП-ФПО у понедељак, на дан када се очекује полагање заклетве новог кабинета.

Међу организаторима протеста су „Удружење студената“ (ОеХ), невладина организација „Azil in Not“, али и екстремно левичарске организације „Офанзива против деснице“ и платформа „Радикална левица“.

Планирано је да поворке демонстраната са више места у Бечу крену ка тргу Хелденплац, око којег се налази владина четврт и седиште председника Аустрије.

Левичарске организације су преко социјалних мрежа објавиле наводне детаље плана деловања полиције на дан полагања заклетве нове владе, према којим ће се, како тврде, успоставити зона забране уласка на тргу Балхаусплац, на којем се налазе седиште владе и председника.

Аустријска аутомото друштва због најављених протеста очекују велике гужве у центру Беча већ од раних јутарњих сати, па чак страхују од потпуног колапса јутарњег саобраћаја.

Одлазећи канцелар Кристијан Керн изјаснио је разумевање за протесте.

„Они су разумљиви“, поручио је лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО).

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here