Аустријски амбасадор: Србија у ЕУ 2020. – амбициозно

Поделите:

Београд — Аустријски амбасадор у Београду каже да година приступања Србије ЕУ није толико битна колико то да је ЕУ решена да пуноправно чланство буде коначан исход.

 Јоханес Ајгнер је за регионалну ТВ Н1 оценио да 2019. година није реалан рок када би Србија ушла у ЕУ, а да је 2020. амбиоциозан циљ.Истиче, међутим, да ЕУ пројекат не може да буде окончан без пуне интеграције земаља западног Балкана и додаје да Аустрија то и очекује.

Ајгнер подсећа да је отворено 10 поглавља, а да су привремено заторена два. Он је упоредио пут Србије са хрватским којој је од формалног отварања преговора до краја било потребно шест година.

„Србија је своје преговоре формално почела 2014. године, ако томе додамо шест година, завршетак би био 2020, мада је и то амбициозан циљ“, навео је, али је додао да година није толико битна колико то да је ЕУ решена да пуноправно чланство Србије буде коначан исход.

Коментаришуци последњи извештај ЕК о напретку Србије, Ајгнер каже да је он, као целокупан извештај, добар баланс и да се у њему цени решеност Србије да иде ка пуноправном чланству у ЕУ и то што се тај процес води стручно. Додаје да у Поглављу 23 има доста посла.

Ајгнер каже да је Србија важна локација за Аустрију, да доста привредних субјеката из те земље овде послује, а да две државе могу више сарађивати у областима као што су пољопривреда, органска храна, туризам и сарадња на Дунаву.

Танјуг, Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here