Азем Власи: Косово има подршку НАТО, САД и ЕУ за формирање своје војске

Поделите:

Шест држава насталих из бивше Југославије имају своје војске, не разумем зашто Србија сматра да Косово не треба да је има – поручује Азем Власи, саветник косовског председника Хашима Тачија, који је најавио формирање војске Косова до краја ове године.

Власи истиче да Косово има подршку НАТО, САД и ЕУ за формирање своје војске али није сигуран да ли ће се то десити до краја године, јер сматра да са тим не треба журити. Он наглашава да формирање оружаних снага захтева темељите промене и пажљиво дефинисање уставно – правног односно законског оквира.
Према Власијевим речима, косовска војска биће оружана одбрамбена формација примерена потребама и могућностима Косова. Он је поновио да Косово нема агресивне намере нити територијалне претензије према ниједној суседној држави, али мора имати своју одбрану као свака независна земља у свету.

– Нема државе без војске, а војска Косова биће чувар мира и сигурности државе и свих њених грађана, без обзира на етничку и другу припадност. У том важном послу рачунамо на помоћ НАТО, САД и ЕУ јер формације КФОР-а као сигурносне структуре НАТО Алијансе не могу трајно остати на Косову – истиче Власи.

На питање да ли сматра да ће формирање војске Косова повећати тензије у региону Власи одговара да не види зашто би се то десило, поновивши да Косово не мисли да нападне ниједну суседну државу. Према његовом мишљењу, формирање косовских оружаних снага неће повећати напетост у региону већ ће је, напротив, умањити.

– Уколико Косово не буде имало војску за потребе одбране, то ће у Србији потхранити агресивне намере, те ће управо то подићи тензије. Док свако има своју одбрану, имаћемо мир и сигурност, што ће омогућити међусобну сарадњу између две нормалне државе – сматра Власи.

Коментаришући изјаву министра спољних послова Србије Ивице Дачића да је „формирање војске Косова неприхватљиво и супротно резолуцији 1244“, Власи оцењује да та тврдња нема основа, јер је поменутом резолуцијом Савета безбедности УН успостављена „Привремена администрацију на Косову“, познатија као УНМИК, као и њена безбедносна компонента у виду војног контигента НАТО-а познатија као КФОР. Власи наглашава да су два поменута тела формирана само као привремено и прелазно решење док се не реши уставни статус Косова.

– Администрација УНМИК-а је престала да функционише, то јест исцрпила је своју функцију, јер је од 2008. године Косово независна држава и има сопствене институције. Ми бисмо волели да на Косову имамо НАТО војску, која ће чувати безбедност наше државе и грађана, како не би трошили додатна средства за ту намену. Међутим, ми не одлучујемо о томе и формација КФОР-а као и НАТО војска ускоро ће окончати своју мисију на Косову – објашњава Власи.

Поделите:

1 COMMENT

  1. Kosovo (i Metohija) ima (za sada) ne rešen status, to je tačno, i treba ga rešiti na taj način da se šiptari presele tamo preko Prokletija. To bi bilo humano rešenje, za takvo rešenje uopšte nije potrebna vojska ako bi to bilo humano i mirno! Druga je stvar ako misle na silu da se presele, onda će vojska biti potrebna ali opet ne šiptarska! Prema tome, šta će njima vojska? Zna se da su to divljaci i sa oružjem bi bili samo naoružani banditi! Sećamo se Haradinaja i Tačija (i još mnogih drugih) kakvi su to banditi bili sa oružijem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here