Азра осуђена на 14 година због злочина над Србима

Поделите:

уд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду Азри Башић за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године и осудио је је на 14 година затвора.

РТРС преноси да је Башићева осуђена да је као припадник Хрватског вијећа одбране од 26. априла до почетка маја 1992. године учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским заробљеницима.

Наводи се да је приликом изношења завршних речи, тужилац од Суда БиХ затражио да Башићевој изрекне затворску казну од 15 година, јер је током судског поступка доказао да је починила ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

ужилац је затражио од Суда БиХ да приликом одређивања казне узме у обзир чињеницу да је Башићева показала нарочиту окрутност и упорност приликом чињења кривичног дела, посебно током убиства Благоја Ђураша, као и потпуно одсуство кајања и избегавање екстрадиције из САД.

Као отежавајућу околност тужилаштво наводи и држање Башићеве, која се хвалила како је убила Ђураша.

КОЈИЋ: АДЕКВАТНА ПРЕСУДА АЗРИ БАШИЋ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оценио је данас да је пресуда Суда БиХ, којом је Азра Башић осуђена на 14 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима у Дервенти, „заслужена и адекватна и у складу са квалификацијом кривичног дела“.

Он је рекао да је таквом казном правда задовољена јер су жртве добиле барем ту сатисфакциују, као и да је поступајући тужилац „добро обавио“ посао у овом предмету, преносе Независне.цом.

„Може се очекивати да другостепени суд потврди ову казну. Међутим, не би била новост да јој казна буде скраћена, с обзиром на то да су судије Апелационог већа током рата биле биле судије војних судова такозване Армије БиХ“, рекао је Којић.

Првостепеном пресудом суда БиХ Азра Башић је осуђена на 14 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here