Барселона не одустаје од референдума, три могућа сценарија

Поделите:

Док каталонска влада не одустаје од намјере да за два дана одржи референдум о независности који шпанска влада жели да по сваку цијену спријечи, многи се питају шта ће из тога проистећи. Већина је сагласна да се криза неће окончати у недјељу и да сценарија за расплет има више.

Каталонски министар спољних послова Раул Ромева рекао је за АФП да власти те шпанске покрајине могу да гарантују да је за гласање спремно све што је потребно.

„Можемо поново штампати гласачке листиће колико год пута треба, имамо изборну листу, гласачке кутије, а имаћемо и гласачка мјеста“, рекао је Ромева.

Гласање које су каталонске власти заказале за 1. октобар није обичан референдум, с обзиром на то да Мадрид забрањује његово одржавање јер га сматра неуставним и примјењује мјеру за мјером како би гласање спријечили, наводи француска агенција.

Међутим, сепаратистичка извршна власт ове богате шпанске провинције најавила је да ће у сваком случају референдум одржати, оптуживши Мадрид за „репресију“ и представљајући своје тежње као борбу за демократију.

За то вријеме, Мадрид активира сва правна средства којима располаже како би онемогућио гласање при чему је полиција заплијенила милионе гласачких листића и други материјал који је потребан за гласање, док су кључни чланови тима који организује референдум ухапшени.

Изборна комисија за надгледање гласања је расформирана, а хиљаде полицајаца је распоређено како би блокирали улаз на биралишта.

Највјероватнији сценарио је да ће Каталонци покушати да организују „симулирање гласања“, али је питање колико ће у томе успјети, каже Микел Исета, лидер каталонске Социјалистичке партије, која се противи референдуму.

Пошто се чини извјесним да ће Каталонци гласати у овом или оном облику и да ће број гласова за отцјепљење однијети превагу, јер противници независности неће ни гласати, каталонски сепаратистички лидери ће вјероватно то искорисити.

На питање како ће они то искористити, професор политике на Аутономном универзитету у Барселони Габријел Коломе каже да би, према првој опцији, каталонски лидери могли да одлуче да не прогласе независност као што су обећали у закону који је усвојио већински сепаратистички настројен каталонски парламент.

Умјесто тога, наводи Коломе, сепаратисти би могли да позову на масовну мобилизацију широм Каталоније, а продужени штрајк би могао да причини озбиљну штету Шпанији.

Према том сценарију, „оно што они желе јесу преговори“, објашњава овај професор, а преговарали би о питањима аутономије и финансирања, док је Мадрид наговијестио да је спреман на преговоре.

Друга опција би, како сматра професор права на истом универзитету у Барселони Рафаел Аренас Гарсија, да предсједник Каталоније Карлес Пуџдемон једнострано прогласи независност, на шта би Мадрид морао да реагује.

„Посљедице ће бити сразмјерне“, упозорио је Енрик Миљо, представник централне владе у Каталонији.

Мадрид има овлашћење да Каталонији одузме аутономију, на примјер, преузимајући контролу над регионалном полицијом, а могао би и да ухапси Пуџдемона и та слика би обишла свијет, наводи АФП.

То би, каже Коломе, ишло на руку сепаратистичким лидерима, који се надају да ће тиме „аутоматски придобити подршку оних који су били неодлучни и промијенити логику независности у логику одбране демократије од репресивне државе“.

Трећи постреферендумски сценарио гласи да сепаратисти неће прогласити независност, већ ће у неком тренутку распустити каталонски парламент, што би онда довело до пријевремених регионалних избора.

Сепаратистички лидери ће се надати да ће најновија криза окренути више људи ка отцјепљењу, што ће им донијети чак још већу параламентарну већину како би наставили борбу за независност, закључује француска агенција.

РТС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here