Баздуљ: Сесксуална оријентација Ане Брнабић није неважна

Поделите:

Писац Мухарем Баздуљ рекао је у Новом дану телевизије Н1 да сексуална оријентаиција Ане Брнабић, мандатарке за састав нове владе, није нешто на чему треба инсистирати, али и да не мисли да је то неважно. Сматра да би долазак ЛГБТ особе на највишу функцију у земљи, у дугорочном смислу могло да олакша положај те популације у Србији.

Баздуљ је рекао да претпоставља да ће будућа премијерка Брнабић, како је и најављивала, наставити да спроводи политику владе Александра Вучића, али сматра и да је њено именовање, “у тој вечној клацкалици између Истока и Запада”, сигнал да ће она бити више прозападно оријентисана него да је нпр. за мандатара именован Ивица Дачић.

Гост Новог дана сматра да је добро за Србију да, по први пут у својој историји, добије жену за премијера, а додаје да, иако не треба инсистирати на њеној сексуалној оријентацији, то није потпуно неважно. Реч је о, како каже, симболичком моменту укључивања једног дела друштва који је доскора био и законски дискриминисан, будући да је хомосексуалност у Србији декриминализована тек 90-их година прошлог века.

“Мени је један сенатор републикански у једном интервјуу рекао да би гласао за Обаму како би Афроамериканци били свесни да могу да заузимају и највише функције. Наравно да она (Брнабић) није постављена због тога, али мислим да није неважно. Важно је и за друштво у целини”, каже он.

На питање мора ли у насловима и домаћих и светских медија да се инсистира на полу и сексуалној оријентацији нове мандатарке, Баздуљ је рекао да то није ситуација само са Србијом и да је новопостављени премијер Ирске, који је такође геј, исто тако био прва вест у свестким медијима.

“То је на глобалном нивоу редак феномен, и у том смислу је за имиџ Србије добро. Постоји и онај термин ‘пинк њасхинг’, где се инсистирањем на добором положају ЛГБТ заједнице скрива проблем са неким другим мањинама, као нпр. у Израелу. Оно што не би ваљало, и надам се да се неће десити, је да се каже ‘ми смо супер’, а да имамо случајеве напада из мржње на друге мањине”, упозорава он.

Баздуљ је сагласан да долазак Ане Брнабић на чело владе неће нужно одмах олакшати положај ЛГБТ особа у Србији, али да сигурно хоће у средњорочном и дугурочном смислу – јер ако је геј особа постављена на највишу функцију у држави, то симболички нормализује положај те популације у Србији.

Вучић зна да би страначка особа могла да изврши преврат
Гост Новог дана очекује и да Брнабић може да допринесе смиривању тензија у региону, јер није професионални политичар и није се експонирала запаљивим изјавама. Ипак додаје да је питање колики ће стварни маневарски простор имати нова премијерка.

Баздуљ подсећа да је формално-правно функција премијера јача од председничке, и сматра да се зато Вучић радије определио за Ану Брнабић него за неку страначку личност.

“Да је чак поставио неког ко се подразумева као полтрон или марионета, (Вучић) не може да гарантуије да се тај неко, ако има страначку подршку, не би побунио. Гледајући историју српску од Карађорђа и Милиоша, до Шешеља и Николића, па и Николића и Вучића, најтипичнији начин да заузмете позицију вожда је да свом ментору ‘забијете нож у леђа’. Ана Брнабић без укорењености у СНС, чак и када би хтела, не би могла да направи такву врсту преврата”, истиче он.

Баздуљ се освнруо и на препоруку Европског парламента да Србија треба да осуди негирање геноцида у Сребреници, подсетивши да је Народна скупштина – после пресуде Међународног суда правде из 2007. године по којој Србија није одговорна за геноцид, али јесте што га није спречила – усвојила резолуцију у којој се реч геноцид не помиње, али се наводи да је резоулција донета у складу са пресудом Међународног суда правде, “што је у суштини то”.

Не слаже се, како каже, да је Балкан специфичан у суочавању са сопственим злочинима и подсећа да је чак и у Немачкој тај процес ишао системски и дешавао се 20-25 година после Другог светсог рата. “Можда они који данас улазе у свет одраслих и политички живот, могу да ураде ту врсту суочења с прошлошћу”, наводи он.

Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here