ББЦ: После Брегзита, свет добија и Kрегзит

Поделите:

Kурдски гласачи у северним деловима Ирака припремају се за гласање на референдуму за независност, који је заказан за понедељак.

У том делу Ирака живи шест милиона, он се сматра регионом Kурда и тамо већ постоји њихова локална влада, објашњава ББЦ. Али сада, након дугогодишње историје „бруталне репресије“ према тамошјим Kурдима, они желе да постану независна држава, наводи још ББЦ.

Међутим, ирачки званичници, суседне земље и западни лидери сматрају да тај референдум треба да се одбаци или бар одложи.

Ирачки парламент је одбацио одржавање референдума о независности ирачких Kурда. Парламент је истовремено дао овлашћења ирачком премијеру Хајдеру ал Абадију да предузме све мере да би сачувао јединство Ирака.

Најоштрији у осуди намере ирачких Kурда долазе из Турске. Турски парламент одржаће хитну седницу у оквиру појачавања притиска на ирачке Kурде да одустану од референдума о независности ирачког Kурдистана. Медији наводе да ће посланици гласати о обнављању дозволе војсци да интервенише у Ираку. Тренутни мандат истиче следећег месеца.

Турска влада сутра ће разматрати одговоре на референдум, а тамошњи министар спољних послова је раније изјавио да ће намере руководства ирачких Kурда да одрже референдум о независности довести до грађанског рата.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у јуну оштро критиковао најављени референдум, називајћи га „грешком и претњом“ по територијални интегритет Ирака. „Основни разлог нашег противљења овом референдуму је важност очувања територијалног и политичког интегритета Ирака“, изјавио је портпарол Ердогана, Ибрахим Kлин, демантујући да постоје било какве лоше намере према Kурдима.

Огласио се и Савет безбедности УН, који је изразио забринутост због последица које би могао да има референдум.“Референдум се планира док су операције против Исламске државе, у којима курдске снаге играју пресудну улогу – и даље у току“, наводи се у саопштењу Савета безбедности УН. Kако се упозорава, референдум би могао и да осујети напоре да се обезбеди повратак више од три милиона избеглица и расељених.

САД су, такође, крајем августа затражиле од ирачких Kурда да одложе референдум о незавности свог аутономног курдског региона. Амерички државни секретар Рекс Тилерсон упутио је недавно тај захтев током телефонског разговора са председником регионалне владе ирачког Kурдистана Масудом Барзанијем.

Стејт департмент САД у јуну је изразио забринтост да ће референдум скренути пажњу са „ургентнијих приоритета“ као што је пораз екстремиста Исламске државе. САД и друге западне државе забринуте су да би то гласање могло да се претвори у још једно регионално жариште.

 

 

Танјуг, Б92

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here