Београдски избори: Дачић неће са Шешељом

Поделите:

Социјалистичка партија Србије ће на предстојеће београдске изборе изаћи или самостално или на заједничкој листи са Српском напредном странком, поручио је за „Ало!” лидер те странке Ивица Дачић.

Чини се да су све мање шансе да се на предстојећим изборима у Београду појави коалиција СПС-ЈС-СРС. Иако се данима у медијима спекулисало да би Војислав Шешељ, Драган Марковић Палма и Ивица Дачић након успеха на локалним изборима у Мионици могли заједно да се боре и у главном граду Србије, социјалисти ипак не одустају од коалиције са напредњацима.

„У складу са одлуком донетом на седници Главног одбора, СПС ће изаћи на изборе или на заједничкој листи са СНС-ом или самостално са ЈС-ом, и у том случају ће наш кандидат за градоначелника бити Александар Антић. Ни о којим другим варијантама није разговарано“ – казао је за „Ало!” Ивица Дачић, председник СПС-а.

Сличан став изнео је и Бранко Ружић, потпредседник те партије.

„Најизвесније је да ће СПС са традиционалним коалиционим партнером ЈС-ом наступити на београдским изборима. Модел нашег наступа ће свакако бити детерминисан у уској координацији са стратешким партнерима из СНС-а“ – поручио је Ружић у изјави за наш лист.

Рок за расписивање београдских избора је све ближи, а поново је актуелно и питање ванредних парламентарних избора, који би могли да буду одржани истовремено са београдским.
Маја Гојковић, председница Скупштине Србије, има рок до 1. фебруара 2018. да распише београдске изборе.

Наиме, како је крајњи рок за одржавање београдских избора петак, 23. март, односно недеља 18. март, будући да се избори никада не одржавају радног дана, Гојковићева би према важећим роковима требало да распише изборе најраније 17. јануара, а најкасније 1. фебруара.

То је оно што је за сада познато, међутим, оно што се ових дана очекује јесте да буде донета одлука о томе да ли ће уз локалне изборе у Београду бити одржани и ванредни парламентарни избори. Сада су све очи упрте у Српску напредну странку, која ће у среду, 10. јануара, одржати седницу Председништва.

Напредњаци су 18. новембра на седници Главног одбора одлучили да се иде искључиво на изборе у Београду, међутим, врх СНС-а ће о овоме расправљати и у среду. Све су гласније спекулације да ће одлука овог пута можда бити другачија, а томе у прилог иду и изјаве појединих функционера СНС-а, али и њихових коалиционих партнера, да би парламентарни избори требало да се одрже јер опозиција, како кажу, ствара атмосферу за њихово одржавање.

Вучић: СНС ће имати листу будућности

Александар Вучић, председник Србије и лидер СНС-а, казао је да ванредних парламентарних избора неће бити, али је оставио могућност да тај његов предлог буде прегласан на ванредној седници Председништва Српске напредне странке 10. јануара.

„Могуће је да будем прегласан, у шта не верујем“ – рекао је он и додао да би СНС сам на парламентарним изборима у Београду освојио око 44 одсто, али да би освојио нешто мање на београдским изборима. Вучић је рекао да су они који воле СНС за то и да се иде на парламентарне изборе јер би тако сигурно победили, али да он сматра да је потребно да се одговори на изазове.

„Онима који су позивали на црту – борићемо се, стаћемо на њу“ – рекао је Вучић и додао да ће СНС имати листу будућности.

Д.Рамадани-В.Паповић/Ало

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here