Бешлин: Србија је опасност по своје суседе!

Поделите:

Историчар Миливој Бешлин изјавио је да је филозоф Радомир Kонстантиновић био у праву када је рекао да ће Србију „прождерати“ сопствени национализам.

Бешлин је такође оценио и да српски националисти и даље сањају да ће се десити „друго полувреме“ ратова на простору бивше Југославије.

„Србија је у ратовима поражена, српски национализам је поражен, и то је један од разлога зашто је у Србији доминантна култура порицања, култура заборава“, рекао је Бешлин синоћ за подгоричку Телевизију Атлас.

Он је оценио да се српски национализам данас односи квислиншки и поданички према Русији, иако су се деведесетих година у Србији смејали Хрватској у којој се певало „Данке, Дојчланд“.

„А Русија српском национализму даје илузију да границе на Балкану нису коначне, да њихов пораз није коначан и да је реванш могућ. И због тога се српски националисти, више ментално него оружано и материјално, припремају за неку врсту другог полувремена. Да сам на месту суседа, не бих узимао здраво за готово некакве поруке из Србије о добросуседству и стабилности. Био бих врло обазрив и пажљиво бих посматрао како ће доминантна Србија наредних година да се понаша“, казао је Бешлин.

Он је казао да номинална оријентација Србије ка Европској унији није искрена.

„Србија у основи неће на Запад. Њој је потебан новац са Запада, јер га са Истока неће добити. Зато је однос према НАТО-у данас у Србији однос према читавом политичком Западу, јер је једино НАТО гаранција оријентисаности ка Западу. Због тога је Србија била толико нервозна због уласка Црне Горе у НАТО. Независношћу Црне Горе, а не независношћу Kосова, закован је последњи ексер у ковчег у великодржавних претензија у Србији“, рекао је Миливој Бешлин.

Он је рекао да се у Србији подиже степен национализма, а друштво се русификује.

„То значи да се дугорочно Црна Гора неће остављати на миру. Дакле, Србија ослоњена на Русију, сукобљена са Европом и регионом, јесте Србија која ће опет најпре посегнути за Босном и Црном Гором“, казао је Бешлин.

 

 

Бета

Поделите:

1 COMMENT

  1. Mnogo pametan čovek. Pa ne treba Rusi da nam kažu da nas je NATO bombardovao, nije potrebno da nam Rusi govore kako su Amerikanci i Nemci izazvali rat, a ne mi… Dobili su šta su i hteli, ali je problem što je pljačkašu uvek malo. Mnogo pametan, digao nos u nebeske visine pa ne vidi da stoji u glibu do pojasa. A biće šta će biti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here