недеља, фебруар 25, 2018
Home Инфо Бесплатан превоз особама са инвалидитетом, не и запосленима

Бесплатан превоз особама са инвалидитетом, не и запосленима

Поделите:

Поводом медијских написа да ће један број особа са инвалидитетом теже долазити до бесплатног бус плуса реаговао градски секретар за јавни превоз Угљеша Митровић

Градски секретар за јавни превоз Угљеша Митровић каже да право на бесплатан јавни превоз имају све особе са инвалидитетом и њихови пратиоци, док то право не важи код особа са инвалидитетом које су запослене или су на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Поводом медијских написа да ће један број особа са инвалидитетом теже долазити до бесплатног бус плуса, Митровић каже да су проширене категорије оних који имају право на бесплатан превоз, а да особе са инвалидитетом које су у радном односу накнаду за превоз, по Закону о раду, добијају од послодаваца.

Митровић је подсетио да је у марту донет нови Правилник о тарифном систему у јавном линијском превозу путника на територији града, према којем бесплатан превоз имају и лични пратиоци особа са инвалидитетом, а не само пратиоци слепих особа, као што је то раније био случај.

Наводи да је новим Правилником право на бесплатан превоз омогућено оболелима од дистрофије и сродних мишићних и неуромишићних болести.

Такође, бесплатан превоз омогућен је и онима који болују од церебралне и дечије парализе и мултиплекс склерозе код којих је утврђен потпуни губитак радне способности или трајна неспособност за рад и привређивање или је признато право на стални додатак за туђу негу и помоћ, као и њиховим партиоцима, каже Митровић у изјави достављеној Тањугу.

„С обзиром да инвалидна лица имају сталну потребу за пратиоцем, пратилац остварује право на бесплатан превоз без возне исправе у присуству инвалидног лица, чиме је инвалидном лицу, у зависности од ситуације, омогућено да бира пратиоца“, објаснио је Митровић.

Митровић је навео да су до доношења новог Правилника право на бесплатан превоз остваривала сва лица код којих је само била успостављена одговарајућа дијагноза болести у складу са међународном класификацијом.

„Законом о раду прописана је обавеза послодавца да запосленом надокнади трошкове превоза за долазак и одлазак са рада, кроз уплату месечне карте на бусплус картицу или им послодавац исплаћује трошкове превоза на руке, те не постоји основ да се запосленим лицима омогућава право на бесплатан превоз“, каже Митровић.

Додаје да право на бесплатан превоз по Правилнику не могу остварити ни они код којих је успостављена дијагноза неке од наведених болести, а која су пријављена на евиденцији НСЗ, која према закону траже запослење и која могу оствариту право на повлашћен превоз.

Особе код којих је утврђен потпуни губитак радне способности у складу са законом су инвалидски пензионери, а бесплатан превоз имају и особе које никада нису била у радном односу, уколико им је комисијски утврђена трајна неспособност за рад и привређивање, каже он.

„Лица која примају стални додатак за туђу негу и помоћ, уколико им је успостављена дијагноза неке од наведених болести, без обзира да ли су или нису била у радном односу, могу остварити право на бесплатан превоз уз пратиоца“, набраја Митровић.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

css.php