Биљана Србљановић: Вулин је од војног рока бежао као мала пи*ка

Поделите:

Има оних који су одушевљени идејом да жене шаљемо у војску јер подвлачи родну равноправност, има и оних који су у целој причи пронашли повод за ћерање шеге, а има и бесних. Драмска списатељица Биљана Србљановић је на Фејсбуку оплела по министру Вулину стављајући му до знања шта мисли о његовој идеји:

– Уме ли неко овом болеснику да објасни да он може мами својој нешто да одлучи, да истом приликом може да ме пољуби у гузицу у стразбуру, пре него што ме натера да улазим убило какву присилну војну обуку, као и да се обавести да је, још и његова генерација и десетине пре ње, већ имала обавезну предвојничку обуку са све курсем прве помоћи, све до факултета. или је и тада био чорав, па су га ослободили полагања и тих предмета у средњој и тих испита на факсу?

Да ли се морон сећа да смо, још као деца, морали да пуцамо на стрелишту, да фингирамо дављење пластичних лутака и полажемо преповијање завојима и да нам је то било спектакуларно безначајно знање и вештина приликом сваког од четири рата чијем изазивању је лично допринео?

ТакоЂе, да ли болесник зна колико би коштало ово замишљено присилно привоЂење жена, или како он назива „дама“, у реализацију његових влажних снова о жени у униформи која даје уста на уста прву помоћ приликом следећег рата са целим светом, које је уобичајавао изазивати? хоспитализујте вулина и то у цивилну болницу. на војну не би смео имати право, јер је од служења војног рока бежао као мала пичка, па га сада, са скоро педесет, стигла криза приговора савести.

Ја у његову јединицу не идем ни мртва.

НОТА БЕНЕ: и зашто би, уопште, само жене морале пролазити некакву војну обуку прве помоћи? шта је то, женски посао, он да гађа, она да превија? да ли вулин има свест о томе шта је родна дискриминација и да је модел косовке девојке која нариче над мртвима постоји само још у античкој трагедији? није женино да вида ране ратнику, поготово ако је тај ратник спреман да се ретроактивно прави да је чорав да би избегао регрутацију, све вичући „напред јунаци“ уместо „за мном, војско, идем прво ја да гинем“ – навела је Србљановић.

 

 

 

Интервју

Поделите:

1 COMMENT

  1. Gospođa/gospođica Biljana Srbljenović treba da zna (obzirom da je literata) da „život piše romane“ (odnosno, kod Vulina je napisao neku ?zajebanciju, ?humoresku, satiru? – ili tako nešto) ali on nije mogao tada to znati (da će nekada „ministar vojni“ biti i da će ovako sr*ti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here