Битка за Младићев живот

Поделите:

Министарка правде Нела Кубуровић упутиће до краја недеље у Хаг иницијативу да се генерал лечи у Србији. Због неадекватног лечења срца све му је горе: притисак скаче преко 200, повремено губи памћење, трпи болове, каже породица

МИНИСТАРКА правде Нела Кубуровић упутиће до краја недеље иницијативу Хашком трибуналу да се генералу Ратку Младићу, бившем команданту Војске Републике Српске, омогуће адекватни услови лечења, с обзиром на то да је тешко болестан, а на шта већ неко време указују чланови његове породице и бранилац.

Министарство ће подржати и предлог браниоца да се Младићу, уколико је то потребно, одреди привремено пуштање на слободу ради лечења у Србији.

– Најкасније до средине следеће недеље поднећемо захтев Министарству правде за давање гаранције за лечење Младића у нашој земљи – рекао је за „Новости“ Миодраг Стојановић, заступник одбране хашког оптуженика. – Тренутно прибављамо нову медицинску документацију јер му се у последње време здравствено стање погоршало.

Стојановић је посетио свог клијента почетком овог месеца и био је изненађен јер Младић није могао да издржи трочасовну посету:

– После два сата више није могао да седи и концентрише се на разговор. Озбиљно сам забринут због онога што сам видео. Од тада чинимо све што је могуће да га сачувамо и зато апелујемо да му се омогући лечење.

Још забринутија је генералова породица. Дарка, његовог сина, затекли смо како се пакује за пут у Хаг са супругом и децом.

– Отац је у веома тешком стању и тражимо сваки могући начин да му спасемо живот – каже Дарко Младић. – Притисак му скаче изнад 160, па и 200, што је за некога ко је преживео мождани удар изузетно опасно. Вештаци су утврдили да је било великих пропуста у лечењу, пре свега због неадекватне терапије у домену кардиологије. Код таквих пацијената као што је он тачно се зна шта је дозвољено, а шта не, као и шта је препоручено. У његовом случају ништа од тога није испоштовано. Зато желимо да га пребацимо на лечење у Србију што пре и захвални смо Влади уколико је вољна да да гаранције.

Младићев син Дарко путује у Хаг да обиђе оца

Тим бранилаца и генералова породица још пролетос су указали на несавесно лечење у Схевенингену. Како су тврдили, медицинска документација и мишљење специјалиста су били јасни – бившем команданту ВРС не пружа се адекватна помоћ, а Трибунал је одбио, упркос гаранцијама руског председника Владимира Путина лично, да га условно пусти на лечење у Русију.

Дарко Младић је тада изнео да су сви лекари, чак и они у Трибуналу, проценили да код његовог оца постоји највећи могући ризик од здравственог инцидента који може да изазове смрт. Једино је притворски доктор Паулус Фалке сматрао да он не треба да се лечи у болници. Притом, тај исти лекар је већ правио пропусте у анализи генераловог здравственог стања.

Ратко Младић је, од када је стигао у Хаг, 2011. године, имао упалу плућа, два мождана и један срчани удар. Као последица, данас му је цела десна страна слабо покретна. Почетком марта у сну је имао краћи транзитни мождани удар, који је, по речима његовог сина, трајао пет минута. Да је трајао који минут дуже, процене лекара су да се не би ни пробудио.

У последње време има краће губитке памћења, које му се после враћа. Према тврдњама породице и одбране, за болове од којих ноћу не може да спава притворски лекар му је давао парацетамол, а за грчење мишића предлагали су му масажу.

Младића су већ прегледали еминентни руски лекари, а према речима Миодрага Стојановића, прошле недеље посетили су га и челници Руског комитета за одбрану Павел Дорохин и Јелена Гускова. Мада је већ једном претресно веће Трибунала одбило руске гаранције да пусти генерала на лечење у ову земљу, Младићев тим је доскора хтео захтев да понови, сматрајући да ће тамо добити најадекватније лечење.

Међутим, с обзиром на спремност наших власти да се укључе и пруже помоћ, и с обзиром на одличну стручност српских лекара, донета је одлука да се ипак затражи његова хоспитализација у Београду.

ПРОЦЕДУРА

КАДА Младићева одбрана буде послала Министарству правде захтев за давање гаранција, процедура налаже да Министарство, после анализе испуњености услова, предложи Влади закључак да те гаранције буду и дате. Влада Србије је до сада за сваког свог грађанина за ког су се стекли услови дала Трибуналу потребне гаранције.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here