Блиц и даље бургија против цркве

Поделите:

Патријарх Иринеј нема право да забрањује јавни наступ професорима и сарадницима Православног богословског факултета (ПБФ), јер је реч о институцији која је део државног Београдског универзитета, каже за “Блиц” социолог религије Драшко Ђеновић.

Српски патријарх то, наводе поједини медији, покушава да уради на тај начин што је јуче послао допис ПБФ у коме пише да запослени у овој институцији убудуће неће моћи да наступају јавно и на било који начин учествују у средствима јавног информисања без “посебног архијерејског благослова”.

Обавештење о оваквој одлуци, коју је упутио лично патријарх Иринеј, послато је у Деканат факултета, а са његовим садржајем су упознати сви запослени у овој високошколској образовној установи. Такође, наводи се и то да ће против оних који прекрше ово правило, бити покренут црквенодисциплински поступак.

Иако званичне потврде да је патријарх ово заиста и урадио нема, поставља се питање да ли он уопште има обакву могућност. Kако за “Блиц” објашњава социолог религије Драшко Ђеновић, законски он нема право да се меша у рад факултета, јер је реч о установи која има самосталност у раду.

– ПБФ је под окриљем Београдског универзитета, и црква не може на њега да гледа као на своју приватну институциију. Међутим, ситуација је мало другачија кад аје реч о оним професорима и сарадницома који у исто време имају и свештенички чин. У том случају, црква може да се пита, јер поред тога што су наставници, они су и свештеници. Такође, треба знати да декана факултета поставља Синод СПЦ- прича Ђеновић.

Kако каже, на ПБФ не носе сви предавачи мантије, и цела ова прича не може да се односи на оне који су цивили и, осим што предају на том факултету, немају везе са црквом.

– Уз дужно поштовање за патријарха Иринеја, чини ми се да је мало помешао ствари јер факултет није под капом Патријаршије, него универзитета и државе – истиче Ђеновић.

Повод за читаву гунгулу заправо је тај што је десетак професора и асистената ПБФ потписало петицију против изучавања Дарвинове теорије еволуције, који су оценили да “у програму наставе биологије, на свим образовним нивоима, не постоји ништа што би тренутно могло да замени теорију еволуције”.

– Чак је и Синод СПЦ рекао да се они у овом случају нису огрешили у телошком смислу. Онда је притање шта је посреди? На факултетима раде неки умни и мислећи људи, и ваљда је нормално да имају право на свој став, и они и факултет – каже Ђеновић.

Током јучерашњег дана у медијима се појавила информација да је одлуком патријарха Иринеја, професорима и сарадницима у настави који поред овог посла обављају и парохијску службу, она укинута, као и да су им одузете и друге функције у радним телима Српске патријаршије. Међутим, СПЦ није ни потврдила али ни демантовала ту информацију, а то нису учинили ни на ПБФ.

Дарвинова теорија била је тема и последњег Светог архијерејског сабора СПЦ, након којег је саопштено да су архијереји разматрали “излишан и у суштини бесмислен проблем, а реч је о уплитању групе наставника и асистената Православног богословског факултета у Београду у јавну расправу о Дарвиновој теорији еволуције”.

Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here