Блок Срба против „војске“

Поделите:

Неизвесно ко ће направити владу у Приштини после ванредних избора за парламент. Симић: Имамо довољно посланика да се супротставимо формирању оружаних снага

НИЈЕДНА од албанских политичких опција које су заузеле чело табеле после недељених ванредних парламентарних избора у Приштини не може сама да формира владу, што Српској листи, која ће највероватније имати девет од загарантованих десет посланичких места за српску мањину, може донети улогу одлучујућег „таса на ваги“.

Каква год да се једначина постигне, у овој листи сматрају да су постигли главни политички циљ.

– Имамо довољно посланика да спречимо промену Устава, граница наше земље и да се супротставимо формирању тзв. косовске војске – поручио је у понедељак њен лидер Славко Симић.

Иако резултати гласања још нису коначно већ се спекулише да је могућа велика коалиција тзв. ратног блока, чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај, и савеза окупљеног око бившег премијера Исе Мустафе, али и да би обе ове групације партија због појединачних „апетита“ могле да се распадну. У том случају Српска листа би вероватно била незаобилазни фактор у прављењу владајуће већине, за коју је неопходан 61 глас.

Како се очекује, једног посланика требало би да добије и СЛС Слободана Петровића, који не искључује сарадњу са представницима Српске листе. У том случају, заједно са представником Горанаца, могао би да се формира клуб од 11 трибуна. Осим тога, Срби по Уставу, свакако имају једно загарантовано место у Влади, уколико њен кабинет буде имао до 12 чланова, плус додатне ресоре, уколико буде бројнији.


О томе да ли Српска листа очекује позив за учешће у власти, уколико премијер постане Харадинај, Симић каже за „Новости“:

– Не интересује нас ко ће бити премијер у Приштини, јер свог имамо у Београду, али ћемо настојати да освојимо што више нивоа власти како бисмо остварили своје циљеве. Пре свега, формирање ЗСО, очување српске и имовине СПЦ.

Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић каже, за „Новости“, да Харадинајева коалиција неће моћи да направи владу само са мањинама, тако да ће бити неминовно да се преговара са другим албанским блоком о прављењу велике коалиције:

– Не верујем да ће Харадинајева странка добити велики број мандата, можда 6, што ће његов уцењивачки капацитет учинити малим и он можда и не буде премијер. А ако би дошло до велике коалиције, онда је за размишљање треба ли Српска листа да у њу улази, јер не знам шта би добила, поготово имајући у виду третман какав су имали у претходној влади.

Према последњим обрађеним подацима, од српских странака Српска листа добила је укупно 40.886 гласова, Петровићева СЛС – 3.113, ПКС Александра Јаблановића 1.941 глас и ПДС Ненада Рашића 1.408.


СРПСКО ЈЕДИНСТВО НАСПРАМ „ВЕТЕРАНА“

ПРИЛИКОМ формирања владе, Приштина ће пред собом имати јединствен српски блок. Тзв. ратна или ветеранска коалиција, која је добила већину, најотвореније је претила Србима и то ће им створити много проблема. Али та коалиција у Приштини наспрам себе сада има јединствен блок политичких представника Срба, који штити интересе Срба и Србије на КиМ. Остаје да видимо какве коалиције желе да формирају – изјавио је у понедељак председник Александар Вучић.

Он је рекао да је желео нешто другачије резултате, што се тиче воље албанског народа, али да није могао у њихово име да бира:

– Борићемо се да сачувамо и наставимо дијалог, јер тиме чувамо стабилност и мир. Срби су изашли у већем броју него што су то чинили на изборима за председника Србије јер су разумели важност ових избора. Кључно је и да Албанци нису код Срба успели да остваре оно што су желели, и они и неки споља, а то је да имају неку врсту контроле над српским посланицима у доношењу одлука.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here