Богатији све богатији а сиромашни све сиромашнији

Поделите:

ЛОНДОН – Јаз између богатих и сиромашних у свету постаје све екстремнији, што потврђују и најновији подаци према којима је седам милиона људи, најбогатијих 0,1 одсто светске популације, увећало од 1980. године своје богатство колико и половина најсиромашније популације заједно, односно 3,8 милијарди људи.

У извештају о светској неједнакости, који је објавио француски економиста Томас Пикети, а на којем је радило више од 100 истраживача широм света, упозорава се да је неједнакост у појединим државама достигла „екстремне нивое” и да ће проблем постати само још већи, ако владе не предузму координисане акције за повећање пореза и сузбијање праксе избегавања плаћања пореза, преноси британски лист „Гардијан”.

Разлике у богатству су постале „екстремне” у Русији и САД, наводе економисти.

Око 1,0 одсто најбогатијих у САД је 2014. године у својим рукама држало 39 одсто укупног богатства у тој земљи, што је пораст са 22 одсто из 1980. године.

Најбогатији човек на свету је оснивач и извршни директор Амазона, Џеф Безос, који поседује богатство у вредности од 98,8 милијарди долара, према „Блумберговом” индексу милијардера.

Безос, највећи акционар у Амазону, увећао је своје богатство за 33 милијарде долара само у протеклој години.

Пет најбогатијих људи на свету заједно – Безос, Бил Гејтс, Ворен Бафет, Амансио Ортега и Марк Закерберг – поседују богатство у вредности од 425 милијарди долара.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here