Бокан се нагодио са тужилаштвом, признао кривицу и добио 10 месеци кућног притвора

Поделите:

Лидер Покрета „Динара-Дрина-Дунав“ и бивши саветник директора у новосадском „Водоводу“ Томислав Бокан (47), оптужен за трговину утицајем, склопио је споразум са Основним тужилаштвом о признању кривице.
По овом споразуму, Бокану је изречена правоснажна казна од 10 месеци кућног притвора, без електронског наџора, пише Дневник.

Споразум је склопило и других двоје окривљених за злоупотребу службеног положаја. Милошу Станисављевићу, некадашњем директору „Водовода“, изречена је казна од годину дана условно, с роком провере од три године, а Нади Тодоровић, која је привремено обављала дужност директора, шест месеци, условно на две године.

Бокану се приписивало да је, као саветник у ЈКП „Водовод и канализација“, утицао на тадашњег директора Станисављевића да, противно Закону о буџетском систему, запосли 18 радника. Тодоровићева, која је привремено обављала дужност директора, теретила се да је под Бокановим утицајем запослила два радника у овом предузећу у време забране примања нових запослених. Њих троје су били ухапшени половином априла ове године, а после саслушања у тужилаштву, Бокану и Станисављевићу је био одређен једномесечни притвор да не би могли да утичу на сведоке, док је Тодоровићева била пуштена да се брани са слободе.

Такође, против Бокана и још седморо, у Основном суду се води поступак због трговине гласовима на изборима 2012. године. Бокана, тада члана Ромске демократске партије, оптужница терети за подстрекавање на давање и примање мита у вези са гласањем. Он је, наводно, преко својих сарадника гласачима на тим изборима давао од 1.000 до 2.000 динара да би заокружили изборну листу „Ромска демократска партија – Томислав Бокан“.

У наставку суђења пре три месеца, дан пре него што је био ухапшен под сумњом да је трговао утицајем, Бокан је тражио изузеће судије, јер она наводно није прихватила као оправдане разлоге недоласка његових бранилаца.

Подсетимо, Покрет Динара-Дрина-Дунав саопштио је у априлу, када је Бокан ухапшен, да је на делу хапшење по политичкој наредби и потпуни пад закон и државе у систему поремећених вредности.

„Као што је јавност већ раније обавештена, већ пар месеци се приводе људи под претњом отказима и под притисцима свих врста се од њих тражи изјава против Томислава Бокана. Овај процес, свима је то јасно, представља чисту демонстрацију силе власти према човеку који се дрзнуо да има сопствено мишљење, да се залаже за циљеве своје странке и не пристаје ни на какве притиске и компромисе већ се залаже за владавину права и успостављање система вредности у коме за корумпиране политичаре који су „узурпирали“ и власт и све оране ове државе неће бити места“, наводе из Покрета „Динара-Дрина-Дунав“.

Међутим, два месеца касније, Бокан је пристао на компромис.

Дневник, 021

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here