Бошко Козарски: крсна слава – Српска вертикала

Поделите:

Дан када се Светосавци окупљају око трпезе свечара, потпаљујући вечни пламен трајања нашег гордог племена.

Данас се сећамо свих светитељских дела Николе Мириклијског, ког је савремена светска рекламна индустрија преобукла у црвени костим и прекрстила у Деда Мраза, замењујући његову светоотачку улогу потрошачким духом. Kакав фаул! Иако овај маркетиншки дериват кидише и на наше димњаке у истим интервалима као у Њујорку или Токију, на овим просторима, његова суштинска форма нас и даље окупља две недеље пре ферија у западним метрополама, али не потрошачки, већ око виших вредности, уз жито, колач и свећу.

О, колико је за очување здраве породице важан овај дан! И не мислим само на овај, Никољдан, већ сваки који носи име – крсна слава! Традиција обележавања крсне славе је једина тачка која повезује српску вертикалу од прехришћанског времена до данашњих дана. Мењало се штошта у народном животу и обичајима, али се слава сачувала и под Турцима! Српски војници су у јеку најжешћих битака у рову ломили бајати војнички хлеб и певали тропаре, палили комадић славске свеће који су од куће понели, чувајући оно што нас и данас чува од жвала западног бога пропасти и црва неморалности. И комунизам је затрпавао овај обичај, али је слава опстала и остала чувар наслеђа и идентитета Срба.

Захваљујући крсним славама, у Србији се никада није умирало од глади, јер је слава пола част, а пола милосрђе, даривање. Kао што је Свети Никола тајно делио новац сиротима, тако и данас свечари своје комшије, свратишта и сиротишта даривају сходно могућностима, храном припремљеном у част светитељу или на други адекватан начин.

Сабрање породице и ближњих, даривање, милосрђе. О, колико је за опстанак Срба важна крсна слава! Свесни величине дана, у спомен на претке, на наслеђе, обуцимо се свечано, па окупљени око славске трпезе захвалимо домаћину на части и гостопримству, а светитељу у славу рецимо: „Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, сиромаштвом богатства: Оче првосвештениче Николаје, моли Христа Бога, да спасе душе наше.“

АЛО

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here