Брнабић: Србија није затуцана и хомофобична земља

Поделите:

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас за британски ББЦ да Србија није хомофобична балканска земља, већ држава која има 26 националних мањина и етничких група, што говори о толеранцији нашег друштва.

„Србија је најмултиетничкија нација у целој Европи. Имамо преко 26 националних мањина и етничких група, што говори о толеранцији српског народа, мада се то понекад не признаје у довољној мери“, рекла је Брнабић.

На питање како се осећа као прва жена и припадница ЛГБТ популације на челу српске владе, она је одговорила да је професионално врло почаствована избором на ту функцију.

„Волим моју земљу и срећна сам што ћу бити у прилици да урадим нешто директно за њу. То такође показује да Србија није дубоко конзервативна и хомофобична балканска земља. Наше друштво се мења. Оно што је у крајњем случају битно јесте компетентност људи, да ли је неко способан и спреман да ради посао, а не то да ли је геј или стрејт, црн или бео или којој нацији припада“, истакла је Брнабић.

Премијерка је рекла да се ситуација у погледу поштовања права ЛГБТ заједнице у протекле три године, под Владом бившег премијера а садашњег председника Србије Александра Вуцћића, знатно поправила.

„Имали смо три геј параде у Београду, додуше уз полицијску заштиту“, рекла је Брнабић, указујући да су чак и министри из Владе и градоначелник Београда учествовали на тим парадама, што показује да се наше друштво мења.

Упитана да прокоментарише оптужбе из редова српске опозиције да је њена функција само фингирана и да ће Владу суштински и даље водити председник државе Александар Вучић, Брнабић је рекла да је чула такве приче и да би чак и да је неко други изабран на ову функцију било истих таквих прича.

„Била сам на функцији министра за државну управу и локалну самоуоправу и ангажована на пословима развоја ИТ сектора, задужена за иновације, дигитализацију, права мањина, и он ми се никада није мешао у посао, већ ми је, напротив, пружао подршку“, рекла је Брнабић.

„Очекујем да ће исто тако бити и док водим владу“, рекла је, и закључила да је за Србију добро што сада има председника и премијера који имају заједнички циљ.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here