Број запослених и пензионера скоро исти

Поделите:

УКОЛИКО се у Србији наставе садашњи популациони и економски трендови који утичу на финансијску одрживост пензијског система, ускоро може доћи до ситуације да пензије буду на нивоу основне социјалне помоћи или тек нешто више од тога, сматрају у Партији уједињених пензионера Србије.

ПУПС је навео да је обавезно пензијско осигурање, какво данас функционише у Србији, осмишљено као процес у којем тренутно запослени уплаћују средства у пензиони фонд да би могле да се исплаћују пензије, као и да је за функционисање тог процеса потребно да три запослена уплаћују средства од којих ће се исплаћивати пензија једног пензионера, односно да однос броја пензионера и броја запослених буде барем 1:3.


– Идеја је да треба градити нови систем, односно формирати фонд који би био гаранција за редовне исплате пензија – каже Момо Чолаковић из ПУПС-а. – То би било везано за капиталну добит великих јавних компанија које би део профита уплаћивале у тај фонд. Идеја је преузета из Француске и западних земаља којом би се надоместио недовољан број радника.

ПУПС је упутио позив свим политичким партијама да отворе дијалог о проналажењу начина за промену пензијског система, који је у садашњем облику неодржив.

Додатни проблем, сматрају у ПУПС-у, донела је информатичка експанзија и технолошки напредак у свету, као и све већа аутоматизација производних процеса. Компаније са технолошки интензивним процесом рада, а мањим учешћем радне снаге које остварују изузетно високе профитне стопе, требало да буду међу зачетницима посебног фонда који би служио као резерва за случај проблема у редовном функционисању исплата пензија.

– Када би сви незапослени нашли посао, тај однос не би био довољан за одрживост оваквог пензијског система – сматрају у ПУПС-у. – Проблем финансијске одрживости пензијског система уколико се број запослених смањује а број пензионера расте, државе превазилазе повећањем запослености, продужењем радног века или гаранцијом државе која из буџета обезбеђује недостајућа средства за исплату пензија, а понегде се формирају резервни фондови са истом наменом.

СТАЛНО СМАЊЕЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ

СРЕДИНОМ прошлог века однос броја пензионера и броја запослених био један према пет, што је идеалан однос за функционисање пензијског система са текућим финансирањем. Почетком шездесетих тај однос је достизао и један према шест, али је почетком седамдесетих пао на 1 према 3,5, што се одржало и осамдесетих, да би почетком деведесетих тај однос пао на 1 према 2,5. Почетком овог века овај однос додатно пада.

ПЕТИНА ПРИМА НАЈНИЖИ ИЗНОС

Просечна пензија у Србији износи око 25.000 динара, а највећи проценат пензионисаних, око 21 одсто, прима између 10.000 и 15.000 динара, док 131.000 најсиромашнијих добија пензију мању од 10.000 динара. Већ три године се пензије не изједначавају са растом цена, док је усклађивање са растом зарада престало 2003. године.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here