Бунимо се због Нутеле, а Босанцима и Србима продајемо намаз за сиротињу

Поделите:

ОДАВНО је познато да велики свјетски брендови на сиромашнија или мање важна тржишта шаљу производе слабије квалитете. У Мађарској, Пољској, Словачкој, па и Хрватској одавно се буне да са запада на њихова тржишта долазе производи који по квалитети не одговарају онима у Њемачкој, Аустрији, Италији или Француској. Име и етикета су идентични, али садржај није. Због великог броја љубитеља тог намаза најпознатији је примјер Нутелла. Обожаватељи тог намаза годинама се куну да „западна“ и „источна“ Нутелла немају једнак окус. Слично је и с популарним маркама детерџената за рубље. Једни перу боље, други слабије, тврде корисници.

И од истока има источније

Међутим, и источни произвођачи имају свој исток и тржишта на која шаљу мање квалитетне производе. Индеxов читатељ у Босни и Херцеговини купио је Подравкину Линоладу. Пластичну кантицу Линоладе у Неуму је платио око 35 куна, а када је пажљивије погледао декларацију, замијетио је да је тај производ другачији од оног који конзумира у Хрватској. Линолада за босанскохерцеговачко тржиште садржи само 3 посто љешњака. У Хрватској се, према декларацији, у намазу налази далеко више љешњака – 10 посто. И окус је, наравно, различит.

„Подравка је од 2009. године значајније присутна на тржишту кремних намаза у Босни и Херцеговини те Србији. Линолада која је тада лансирана на наведена тржишта окусом и квалитетом конкурира снажној домаћој конкуренцији која је присутна на тим тржиштима и која је развила преференције потрошача према одређеном окусу“, кажу у копривничком произвођачу те додају да је намаз исправно деклариран и да нема ни ријечи о превари потрошача. Само треба пажљиво прочитати етикету. Ипак, неслужбено се у Подравци хвале да су провели слијепи тест на тржиштима Босне и Херцеговине те Србије и да је њихова Линолада окусом увјерљиво побиједила и Еурокрем, који се производи у Србији, и Нутеллу која се може купити на тамошњим тржиштима.

„Испитаници су изабрали управо овакву Линоладу“, тврде у Подравци.

Kиндерлада, данашња Линолада, била је Нутелла за сиромашне

Линолада се до средине деведесетих година прошлог стољећа на домаћем тржишту продавала под називом Kиндерлада. Продавала се под знаком кравице, добро познате свима који су одрасли крајем седамдесетих и осамдесетих. Kиндерладу је развио произвођач Нутелле, а по лиценци ју је производила управо Подравка. Није била идентична Нутелли, већ је рецептура била прилагођена тржишту.

Kада је Ферреро оцијенио да им се више исплати продавати властиту Нутеллу, повукао је лиценцу, а Подравка је почела производити Линоладу само мало промијенивши рецепт. У основи, то би значило да смо одрасли на прилагођеном, не нужно лошијем окусу Нутелле. Данас, пак, Подравка на тржишта слабије платежне моћи извози једнако тако прилагођен производ, Линоладу с мањим уђелом љешњака као најскупљег састојка Линоладе. Kолико је то поштено према купцима у тим земљама, морају оцијенити они сами или једноставно бити сретни што за намаз плаћају готово 20 куна мање него што кошта у Хрватској.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here