Чанак: „Аутономија Војводине је историјско и природно право њених грађана!“

Поделите:

Ненад Чанак изјавио је да су данас и сутра важни датуми у историји Војводине.

„Аутономија Војводине је историјско и природно право њених грађана, јер је настала и потврђена вољом њених народа на Скупштини изасланика народа Војводине у Новом Саду 30-31. јула 1945. године, када су они јединствено одлучили да се Војводина, као Аутономна Покрајина, прикључи Србији“, навео је Чанак.

Одлуке те скупштине, рекао је лидер ЛСВ, затим је потврдило и највише законодавно и представничко тело Југославије.

Аутономија Војводине, казао је он, пре 72 године је конституисана тако да се не може укидати вољом републичке власти, јер је Војводина као аутономија ушла у састав Србије.

Према његовим речима, аутономија Војводине је поникла на антифашизму и модерном, наднационалном концепту, који је данас „све више изложен покушајима ревизије како би аутономија била деградирана, а временом и укинута, те нестале и све њене специфичности“.

Све су то разлози да се Војводини у предстојећој промени Устава Републике Србије врати и гарантује пуна аутономија какву је и имала када је била најразвијенији део Србије и један од најразвијенијих делова некадашње Југославије, навео је Чанак.

 

 

 

Интермагазин

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Чанак не би требало да се прави паметан, јер је завршио економију, али не у Бг или НС, него је бежао у Суботицу.

    Историјски гледано – Војводство Србија постојало је неких 12 година 1848-1860 и у њему су Срби чинили 1/3 становништва, а управа је била у немачким рукама.

    Ако постоји икакво природно право – то је било право Војводине да се прикључи Србији, и она је то искористила 1918-те. Много више од Војводине право на аутономију имају Срби у Хрватској, Црној Гори, Словенији и Македонији, области Истре, Далмације, Загорја, Славоније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here