Чарлс Симић: У Америци ће бити рата јер га сви желе!

Поделите:

Биће велико крвополиће јер су политичке партије у Америци заволеле рат. Нико више није против рата, рекао је данас Чарлс Симић, један од најважнијих светских песника у просторијама издавачке куће Архипелаг чији је гост у Београду.

Симић је амерички песник и есејиста српског порекла и сутра увече ће говорити пред публиком у београдском Дому омладине када је заказано књижевно вече посвећено његовом стваралаштву.

Претходна два гостовања Чарлса Симића у његовом родном граду, 2006. године и 2011. године представљају неке од најузбудљивијих књижевних програма у Београду у протекле две деценије.

Никада толики број медијских екипа није било у просторијама издавачке куће Архиепелаг као што је то случај са конференцијом на којој је говорио Чарлс Симић.
Цењени песник сматра да се човечанству у којем је Доналд Трамп председник Америке, ништа добро не пише.

„Питао је недавно генерале колико тог нуклеарног оружја има Америка, а они су слегли раменима и рекли му ‘много’. Он је онда тражио објашњење од тих генерала зашто негде коначно не употребе то оружје. Ти генерали су будале, али нису баш велике будале. Они су наша нада да неће све да се претвори у прах. Само да будем потпуно јасан: и да је Хилари Kлинтон дошла на власт опет би избио рат брзо, јер је имала своје планове у Сирији“, објаснио је Симић.

Он је истакао да нема више оптимиста у Америци у погледу будућности земље ни исхода Трампове владавине.

„Причао сам са неким пријатељима касно ноћу после неколико чаша доброг вина и они су су ми снуждени казали да је политички систем потпуно нарушен и сломљен. Све инситуције које су водиле рачуна о томе да нешто не може бити урађено, једноставно су посустале пред великим капиталом. Врховни суд је пресудио да за сто милиона може све да се купи у америчкој политици“, рекао је Симић.

На новинарско питање да ли је одсуство јавног добра у јавним политикама произвело талас незадовољства и песимизма у светским размерама Симић каже да се тако нешто није случајно догодило.

„Kада демократија функционише и идеја слободног друштва буде идеал грађана који живе у некој држави, онда то није добро за бизнис. Много је боље када се сви посвађају. Има много десничарске пропаганде на радију. Идеја јавног добра сада у Америци, своди се данас на десничарске ставове како црнци ништа не раде а возе скупа кола, мигранти се шетају, а све то издржавају белци који раде. Последице тога су веома опсане. Чак и политичари у Демократској партији за време избора не смеју да зуцну за време предизборних кампања да је рецимо ‘Правда за све'“, каже Симић.

Према речима великог песника данас студенти слабо желе да читају јер то висе није „кул“.

„Имам обичај да пред студенте донесем велики број књига јер у мојој библиотеци више нема места за нова издања. Пре три године како би спустио књиге на катедру оне би биле разграбљене, сада једва неко дође и погледа о чему се ради. Један студент ми је објаснио да није „кул“ да се носи књига по улици. Стварно млади људи слабо читају, а то није добро. Питао сам недавно своје студенте ко је Џек Николсон и они нису успели да ми одговоре. Ето у којем свету ми живимо“, рекао је Симић.

Београд Симићу изгледа веће и лепше него сто је то био случај када је у њему последњи пут био 2011. године.

„Лепо је. Велики град, нема шта. Синоћ сам стигао, па ћу погледати још мало“ , казао је Симић и додао да ће сваку технолошку револуцију преживети поезија.

„Преживла је три хиљаде година па ће и ово данас што се дешава“ казао је Симић.

Б92

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here