Чеда: Јанковићу ближи они што су палили амбасаде

Поделите:

Председник ЛДП Чедомир Јовановић најавио је да ће ЛДП ускоро понудити ширу платформу за дијалог о Kосову, јер је неопходан „историјски договор“.

„Историјски договор Срба и Албанаца је потреба нашег друштва и важно је да буде постигнут. Не само због дневне политике већ и због наше деце“, оценио је Јовановић и интервјуу за „Вечерње новости“.

Он је додао да ЛДП ту платформу понудити потенцијалним коалиционим партнерима на предстојећим београдским изборима, оценивши да су лидеру Покрета слободних грађана Саши Јанковићу „очигледно ближи они коју су палили амбасаде и рушили Београд“.

„Партнере видимо у свим људима који мисле да је важно гајити добре регионалне односе и да око суштине нема компромиса. Ту пре свега мислим на ДС и друге партије, покрете и организације, али и на појединце који траже управо ту врсту артикулисане алтернативе данашњој политици“, додао је Јовановић.

Он је додао да никада о коалицији неће разговарати са Дверима, „који су у стању да батинају новинарке, али и због других ствари“, нити са Вуком Јеремићем „који се после Вучићеве подршке и неуспеха у трци за генсека УН сетио да постоји Србија“.

Говорећи о иницијативи председника Србије Александра Вучића да се поведе дијалог о косовском питању, Јовановић каже да је унутрашњи дијалог о Kосову могућ ако будемо спремни да разговарамо, али да тренутно дијалог не постоји.

„С једне стране имате власт која не успева да у потпуности уреди односе са опозицијом, гаси мањину и стално преиспитује намере оних који критикују. С друге стране, опозиција и интелектуалци нису дорасли задатку да јасно говоре о проблемима. Све се свело на питање да ли сте за или против Вучића“, напоменуо је Јовановић.

Он је истакао да косовски Срби морају живети у Приштини, не у Београду, и додао да би они исто тако требало да се баве политиком на Kосову, а не политиком у Београду.

„Kада то кажем, не говорим да би требало да буду са сваким у власти, али мислим да су интереси српске заједнице да буду стални партнери и власти и опозицији, јер су мањински захтеви исти и према једнима и према другима. Наша политика је довољно лошег урадила косовским Србима, тако да квазиморалисање и злоупотреба Срба у дневнополитчким обрачунима није нешто што ме имресионира“, истакао је Јовановић.

На питање како Србија треба да одговори на притиске Запада да се дистанцира од Русије, Јовановић оцењује да Србија мора да се дистанцира од Русије и да то нема никакве везе са притисцима са Запада.

 

 

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here